CLEMENTINCURD
3 - 4 dl
1½ dl socker
4 äggulor
3 tvättade clementiner
1 vaniljstång
150 g smör eller margarin
Vispa upp socker och ägg poröst och luftigt med elvisp. Finriv skalet på clementinerna och pressa ur saften. Koka upp saft, finrivet skal och urskrapad vaniljstång. Själva vaniljstången kan gärna också koka med. Dra av från värmen när det har kokat upp. Slå vätskan över äggvispet under omrörning, litet i taget. Häll tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills det tjocknar, ca 10 minuter. Ha inte för hög värme, då koagulerar äggen.
Tillsätt matfettet i klickar och vispa för hand tills krämen är slät och sval. Häll upp på väl rengjord burk och förvara i kyl. Håller ca 12 dagar i kylen.
Från Allers nr 43/14
3 - 4 dl
1½ dl socker
4 äggulor
3 tvättade clementiner
1 vaniljstång
150 g smör eller margarin
Vispa upp socker och ägg poröst och luftigt med elvisp. Finriv skalet på clementinerna och pressa ur saften. Koka upp saft, finrivet skal och urskrapad vaniljstång. Själva vaniljstången kan gärna också koka med. Dra av från värmen när det har kokat upp. Slå vätskan över äggvispet under omrörning, litet i taget. Häll tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills det tjocknar, ca 10 minuter. Ha inte för hög värme, då koagulerar äggen.
Tillsätt matfettet i klickar och vispa för hand tills krämen är slät och sval. Häll upp på väl rengjord burk och förvara i kyl. Håller ca 12 dagar i kylen.
Från Allers nr 43/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar