lördag 13 december 2014

Dagens recept: Sellerisallad

DAGENS RECEPT 14-12-13


SELLERISALLAD

Det här är en verkligt god och nyttig sallad med rotselleri och äpple. Du kan använda rotsellerit rått - då blir smaken kraftigare - eller först förvälla strimlorna ett par minuter - då blir salladen mildare.

4 portioner

½ rotselleri, ca 300 g
vatten
saft av ½ citron
½ tsk salt
½ sellerikål/"kinakål"
2 syrliga äpplen
2 msk hackad persilja

Dressing:
1 dl gräddfil eller crème fraîche
1 dl majonnäs
1 liten finhackad schalottenlök
eller 2 msk finhackad gul lök
½ msk dijonsenap
2 krm vitpeppar
2 krm salt


Skölj och skala rotsellerit och skär det i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en sil som du kan få ned i en kastrull. Koka upp vatten, citronsaft och salt. Sänk ned silen med rotsellerit och förväll strimlorna ca 2 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av.

Skölj och strimla sellerikålen. Skölj, skala och dela äpplena och ta bort kärnhuset. Skär också dem i strimlor. Blanda samman alla ingredienserna till dressingen och smaksätt den väl.

Lägg alla grönsakerna i en skål, häll såsen över och strö över persilja. Vänd salladen ordentligt och låt den gärna stå en stund innan du ska servera den. Garnera gärna med ett par citronklyftor som du kan pressa över salladen.


Ca 15 minuter att tillaga


Variation:
Du kan blanda salladen med någon citrusfrukt, t ex 1 skalad grapefrukt, skuren i tärningar, eller 2 skalade apelsiner skurna i klyftor.

Du kan också blanda ned 1 dl väl sköljda russin eller 200 g gröna eller blå druvor, som du delar och kärnar ur. Strö då gärna över 1 dl grovt hackade valnötter.

Du kan byta ut äpplena mot 2 fasta skalade päron, skurna i strimlor.

Du kan använda blekselleri i stället för rotselleri till salladen.

Kom ihåg:
Rotselleri mörknar mycket snabbt, om det får ligga i luften när det är skalat. Lägg det därför genast i kallt vatten tillsatt med litet pressad citronsaft eller några droppar ättiksprit (detta förhindrar mörkfärgning).

Om du ska förvälla rotselleri till t ex selleribottnar undviker du att sellerit mörkfärgas genom att du tillsätter citronsaft eller ättika i kokvattnet.

Sellerikål skiftar mycket i storlek. Välj ett litet, fast huvud till den här salladen eller beräkna ca 6 dl strimlad kål.

Både mandel, hasselnötter och valnötter är goda att blanda i sallader. De ger både fin smak och något att tugga på.

Tips och idéer:
Rotsaker, som i vår sallad, mår bra av att få dra i salladsdressingen upp till 1 timme. Då tränger smaken in bättre. Däremot bör du inte hälla salladssås över grönsallad förrän precis när den ska serveras. Grönsallad blir slak, missfärgad och oaptitlig om den får ligga i salladsdressing.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar