DAGENS RECEPT 14-11-08
ÖRTKRYDDAD TOMATSOPPA
Värmande, god, mustig och billig är denna tomatsoppa, som hjälper till att dryga ut hushållskassan. Bjud den med kraftigt bröd eller ostsmörgås, det blir ett helt mål. Örtkryddorna ger en spännande smak.
4 portioner
600 g färska tomater, ca 8 st
3 gula lökar
2 potatisar
1 purjolök
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 1/4 l buljong
1 krm paprikapulver
2 krm oregano
2 krm basilika
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men ta
bara 2 1/4 l buljong.
Skölj tomaterna, skålla dem ett ögonblick i kokande vatten och dra av skalet. Dela dem i bitar. Skala och skiva lök och potatis tunt. Strimla purjolöken. Fräs upp tomater, lök och potatis i litet matfett i en rymlig kastrull. Låt allt fräsa på svag värme några minuter. Dofta över mjölet och rör om väl. Späd med buljong, gärna varm, litet i sänder under omrörning.
Låt soppan koka sakta ca 15 minuter och rör i den då och då. Smaksätt med kryddorna och servera soppan rykande varm.
Gott att servera med ostsmörgåsar och gärna en klick gräddfil smaksatt med riven pepparrot eller riven ost.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Billigare:
Oftast kan du köpa burktomater till specialpris i butikerna. Har du inte egen tomatodling eller kan köpa färska tomater särskilt billigt (de behöver inte vara allra högsta kvalitet när du ska ha dem i soppa) blir burktomater ett billigare alternativ. Beräkna då 1 burk, ca 500 g, skalade tomater till vårt recept.
Snabbare:
Uteslut färska tomater och laga soppan på tomatjuice. Byt ut potatisen mot 2 - 3 msk potatismospulver som du vispar i mot slutet av kokningen. Smaksätt med lökpulver eller löksalt. Koktiden för soppan blir bara 5 minuter.
Festligare:
Rör ned 1 - 1½ dl gräddfil eller crème fraîche i soppan, när den är färdig. Strö över ca 200 g färska, rensade räkor och litet klippt dill. Värm och servera - soppan får inte koka mer.
Kom ihåg:
Använd gärna en mjölig potatissort till soppan, t ex Magnum Bonum eller King Edward. Den kokar sönder lätt och gör soppan simmig.
Du kan smaksätta soppan med litet krossad vitlök eller vitlökssalt, med körvel eller dragon om du inte har oregano eller basilika, eller enbart med persilja eller gräslök. Har du färska kryddörter att tillgå kan du experimentera fram din egen kryddörtsblandning till soppan.
Tips och idéer:
Gott att bjuda i en soppa i stället för gammaldags klimp är ett par matskedar keso smaksatt med antingen riven ost, hackad persilja, klippt gräslök, riven pepparrot eller ett par mosade ansjovisfiléer.
Överbliven soppa kan du använda som sås till t ex kokt korv eller blanda i en spaghettisås med köttfärs. Kasta inte bort rester som är användbara.
Frys in:
Den här soppan går utmärkt att frysa in. Förpacka den väl i täta frysburkar eller glasburkar men fyll dem inte mer än till 2/3. När du ska värma soppan, låt den då halvtina först. Tillsätt gärna litet gräddfil så blir soppan simmigare. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar