måndag 3 november 2014

Dagens recept: Morots- och äppelform i ugn

DAGENS RECEPT 14-11-03


MOROTS- OCH ÄPPELFORM I UGN

Att äta både gott, nyttigt och billigt på en och samma gång är inte så svårt om man utnyttjar säsongsvarorna när de är som bäst. Här en härlig rätt med både äpplen, lök och morötter.

4 portioner

4 morötter
vatten, salt
3 syrliga äpplen
3 stora gula lökar

2 msk smör eller margarin
½ - 1 tsk salt
2 krm timjan
2 krm basilika
5 msk söndersmulat vitt bröd

1 dl grönsaksspad

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Skölj och skala morötterna. Skär dem i tärningar. Skala och skiva äpplen och lök. Förväll morötterna ca 5 minuter i kokande, saltat vatten. Låt dem rinna av. Spara litet av spadet. Lägg morötterna i botten på en smord, ugnssäker form.

Fräs löken guldgul och mjuk i litet av matfettet. Lägg äppelskivor och lök ovanpå morötterna och strö över salt, timjan och basilika. Häll på ca 1 dl av morotsspadet och strö över det vita brödet. Klicka över resten av matfettet. Baka rätten i ugn vid 175 grader ca 20 minuter eller tills rätten är genomvarm, har fått fin färg och äpplen och morötter är mjuka.

Servera som ensamrätt eller som tillbehör till rätter av kött, fisk eller korv.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter i ugnen


Annorlunda:
Du kan göra den här rätten matigare genom att lägga 2 - 3 dl keso i botten på den smorda formen. Krydda lätt med litet timjan. Lägg sedan på morötter, lök och äpple som i vårt recept, men späd inte med något spad. Keson är tillräckligt fuktig. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också hälla en äggstanning gjord på 3 ägg, 3 dl mjölk och 1 tsk salt över grönsakerna i formen. Späd då inte med någon vätska. Uteslut brödsmulorna. Grädda i ugn vid 175 grader ca 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått lätt färg.

Kom ihåg:
Välj syrliga, friska äpplen till denna rätt. Har de mycket tunt skal behöver du inte skala dem. Skiva dem också så tunt som möjligt.

Använd vitt osötat bröd, typ formfranska, till brödsmulorna. Du kan bara gräva ut en bit franskbröd med en gaffel, då blir smulorna lagom stora. Har du enbart ströbröd hemma kan du givetvis använda det, men rätten får då annorlunda konsistens och utseende.

Tips och idéer:
Om du har mycket vitt matbröd hemma som håller på att bli litet gammalt, så gör gärna brödsmulor av det. Smula det med händerna eller med en gaffel. Förpacka väl i tätt frysemballage och frys in för kommande behov. Men bara om du har gott om plats i frysen, annars lönar det sig inte med dyrbart frysutrymme.

Det vita brödet är bäst till de flesta rätter där du ska använda brödsmulor.

Frys in:
Den här rätten går fint att frysa. Gör gärna 2 - 3 satser av receptet på en gång och grädda ett par satser i vanliga frysformar av aluminium. Låt dem kallna helt. Förpacka sedan väl med tätt lock. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar