fredag 10 oktober 2014

En höstmeny! Kräfttoast, Sandras skogspanna och Mandelgratinerade hallon!

En höstmeny som ser ut som följer:

Kräfttoast
Sandras skogspanna
Mandelgratinerade hallon

Recepten är hämtade ur boken "Arla Kökets Bästa".


KRÄFTTOAST

Nästan en hel kräftskiva på en liten toast. Perfekt som drinktilltugg eller till vickningen.

10 st

170 g kokta, skalade kräftstjärtar
75 g Kvibille Gräddädel
1 dl lätt crème fraîche
2 msk finskuren gräslök
1 krm salt
1 krm peppar
10 skivor vitt bröd
smör- och rapsolja
dill


Lägg 10 kräftstjärtar åt sidan till garnering och skär resten i bitar. Mosa ihop ost och crème fraîche med en gaffel. Blanda ned gräslök och kräftstjärtar och smaksätt med salt och peppar. Stansa ut 10 rundlar ur brödskivorna och stek dem i smör- och rapsolja i en stekpanna. Låt svalna något. Lägg kräftröran på bröden och garnera med dill och de hela kräftstjärtarna.



SANDRAS SKOGSPANNA

En mustig köttgryta med fläskfilé och nyplockad svamp direkt från skogen är huvudrätten i vår höstmeny.

4 portioner

600 g fläskfilé
2 gula lökar
200 g valfri färsk svamp
smör eller margarin
½ msk kinesisk soya
½ tsk svartpeppar
1½ msk koncentrerad kött- och vinfond
4 dl mellangrädde
2 msk lingonsylt
färsk timjan


Skör köttet i cm-tjocka skivor. Skala och grovhacka löken. Skär svampen i bitar. Bryn köttet i matfett i en stekpanna och ta sedan upp det. Stek svampen i pannan och koka ur ev vätska. Tillsätt löken och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet och smaksätt med soya och peppar. Häll i fond och grädde och låt det koka ihop ca 5 minuter utan lock. Rör i lingonsylten och strö över timjan.

Kokt potatis eller fullkornsris är gott till.



MANDELGRATINERADE HALLON

Dunderenkla desserten med söta hallon under syrligt täcke.

4 portioner

400 g frysta hallon
1 dl Kesella vanilj
1 dl crème fraîche
1 dl mandelspån


Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg de frysta hallonen i 4 ugnssäkra portionsformar eller i en ugnssäker form. Blanda Kesella med crême fraîche och bred det över bären. Strö över mandelspån och gratinera i övre delen av ugnen ca 10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar