söndag 12 oktober 2014

Dagens recept: Pickles

DAGENS RECEPT 14-10-12


PICKLES

Pickles är en god inläggning som är utsökt att servera till kall rostbiff eller kassler, men också till varma stekta kötträtter. De flesta grönsaker och rotfrukter passar fint i pickles, vi har valt några som vi tycker om.

Ca 1 kg pickles

½ stort blomkålshuvud, ca 350 g
3 morötter, ca 200 g
1 grön paprika, ca 125 g
1 röd paprika, ca 125 g
½ grön gurka, ca 200 g

Ättikslag:
2 dl ättiksprit
3 dl vatten
4 dl socker
1 tsk salt
2 tsk hela vitpepparkorn
2 tsk hela senapskorn
1 tsk kryddnejlikor
1 vitlöksklyfta


Ansa alla grönsakerna och skölj dem väl. Dela blomkålen i buketter. Skiva morötterna, skär paprikorna i bitar eller strimlor och skiva gurkan. Förväll alla grönsakerna, helst var för sig, i kokande lättsaltat vatten. Gurkan behöver inte förvällas. Spola alla grönsakerna i kallt vatten efter förvällningen.

Varva grönsakerna i små, väl rengjorda glasburkar.

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull. Knyt gärna in alla kryddorna i en bit gasväv. Koka upp lagen och häll den sedan het över grönsakerna i burkarna. Förslut burkarna när de svalnat och förvara dem på sval plats. Låt stå 2 dygn.

Koka åter upp lagen och häll den het över grönsakerna. Lägg då ev också några hela kryddor i burkarna. Låt konserven stå svalt ytterligare några dagar innan den serveras.

(Jag har själv inte testat detta än och är lite fundersam över vad de gör med kryddorna som är inknutna i gasväven, för de säger de inte här. Klart att den måste tas upp innan man häller lagen över grönsakerna första gången, anser jag.)


Ca 1 timme att tillaga
2 + 2 dygn i kylskåp


Variation:
Byt ut paprikan mot haricots verts och den gröna gurkan mot 6 - 8 små gurkor, s k Västeråsgurkor. Zucchini kan också ersätta gurka. Dessutom är det mycket gott med syltlök i inläggningen.

Kom ihåg:
Förväll helst de olika grönsakerna var för sig. Ev kan du packa varje grönsakssort för sig i foliepaket och sedan koka alltsammans i en stor gryta.

Pickles är en god "krydda" i olika grytor och sallader. Speciellt gott är det att finhacka pickles i en köttfärssås.

Du kan blanda grönsaker efter smak och tillgång. Men se till att den sammanlagda vikten på grönsakerna blir ungefär 1 kg till den sats lag vi beräknat.

Tips och idéer:
Ättiksinläggningar har god hållbarhet om de förvaras i högst +12 grader. Tänk på att ättiksyra (24%) och ättiksprit (12%) inte är samma sak om du vill byta ut ättikspriten mot syra i vårt recept. Ättiksyra ska förvaras oåtkomligt för barn och aldrig användas outspädd.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar