DAGENS RECEPT 14-10-13
KVARTSSOPPA
En mustig och vacker fisksoppa som du trollar fram på en kvart! Härligt gott med en klick vitlöksmajonnäs och sprödvärmt bröd att bryta till.
4 portioner
500 g färsk torskfilé
1 gul lök
2 msk smör eller margarin
½ tsk paprikapulver
7½ dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 burk krossade tomater, 400 g
saft av ½ citron
2 tsk salt
3 dl små färska eller frysta gröna ärter
Vitlöksmajonnäs:
1 dl majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
Hacka löken och fräs den genomskinlig i matfettet i en rymlig kastrull. Krydda med paprikapulver, häll på vattnet och lägg buljongtärningarna. Låt alltsammans hastigt koka upp. Häll i tomatkrosset. Tillsätt citronsaften och häll den i soppan och krydda med salt.
Dela torskfilén i ganska stora bitar. Lägg fisk och ärter i soppan och sjud ca 5 minuter eller tills fiskbitarna är precis genomkokta.
Under tiden pressar du ned vitlöksklyftan i majonnäsen och rör om. Servera majonnäsen separat att klicka i soppan.
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Färsk torskfilé kan ersättas av 500 g fryst torskfilé.
Billigare:
Det blir naturligtvis billigare om du filéar fisken själv!
Festligare:
Om du väljer en finare fisk - kanske har du fått något extra läckert på kroken? 100 g skalade räkor att dekorera med i sista stund ser också trevligt ut. Men kom ihåg att de inte får koka, då blir de sega.
Kom ihåg:
Riktiga läckergommar ställer undan det jodberikade hushållssaltet när de lagar fisk och plockar fram riktigt havssalt i stället. Det saltet är emellertid mildare och kräver större kvantiteter för att nå samma resultat som ursprungsreceptet. Smaka dig fram.
Tips och idéer:
Om du köper hel fisk som du rensar själv så passa på att göra en god buljong till soppan. Koka upp vatten, salt, hel vitpeppar, lagerblad och en bit av det gröna på en purjolök. Lägg ned skrov, fenor och skinn. Koka ca 15 minuter. Sila buljongen och använd i soppan i stället för vatten och buljongtärningar.
Frys in:
Visst kan du spara den goda soppan i fryst tillstånd. Men var mycket försiktig när du serverar den nästa gång. Låt den tina helt och hållet och värm försiktigt upp den tills den är alldeles genomhet. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar