DAGENS RECEPT 14-09-22
KÖTTBULLAR MED GRÖNT
En ganska vanlig köttbulle blir plötsligt rolig och spännande om du blandar hackade örtkryddor i färsen. Pröva det!
4 - 5 portioner
500 g blandfärs
1 dl vetemjöl
ca 2 dl mjölk
1 - 2 ägg
2 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
1 liten råriven lök, ca 2 msk
1 bunt persilja
1 bunt gräslök
30 - 40 g smör eller margarin
Rör samman mjölet med hälften av mjölken i en skål. Tillsätt ägg och kryddor. Blanda ned köttfärsen i skålen och rör om ordentligt. Tillsätt resten av mjölken efterhand så att färsen blir ganska fast. Blanda ned lök och finhackade örtkryddor.
Bryn matfettet i en stekpanna. Forma färsen till bullar och stek dem vackert bruna ca 10 minuter. Skaka stekpannan då och då.
Gott att servera med potatissallad, kokt potatis eller en blandad grönsallad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka
Variation:
Gör köttbullarna av malen kalvfärs i stället. Blanda då gärna ca 250 g kokt, hackad spenat i färsen i stället för persilja och gräslök. Den här kombinationen blir mycket mild och fin i smaken. I övrigt som i receptet.
Du kan också pröva att ersätta persilja och gräslök med en kokt, hackad röd paprika, skuren i mycket små bitar. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Benämningen köttfärs som vi oftast använder om malet kött bör egentligen heta blandfärs - det är således en blandning av färs från olika köttslag. Köttfärs som säljs färdigförpackad och betecknas som "blandfärs" ska, förutom innehåll från vilket djurslag köttet kommer ifrån, också vara angivet hur mängden kött från de olika köttslagen är fördelad. T ex "Blandfärs 70/30" - med detta menas att det till 100 g blandfärs använts 70 g nötkött och 30 g fläskkött.
Tips och idéer:
Om du i stället för råriven lök vill ha litet mer grovhackad lök i köttbullarna, så är det bäst att först steka upp den hackade löken i litet matfett. Stora lökbitar i färsen gör att bullarna håller samman sämre och också att de stora lökbitarna inte blir ordentligt genomstekta.
Frys in:
Köttbullarna går utmärkt att frysa in. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar