lördag 30 augusti 2014

Dagens recept: Broccoli med två såser

DAGENS RECEPT 14-08-30


BROCCOLI MED TVÅ SÅSER

Den vackra, gröna broccolin är en härlig, välsmakande grönsak. Här ger vi recept på broccoli serverad med två olika såser - en kall och en varm.

4 portioner

500 g broccoli
vatten, salt

Aurorasås:
30 g smör eller margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
2 - 3 msk tomatpuré
½ - 1 tsk salt
litet vitpeppar
en aning socker
1 hackat hårdkokt ägg

Gyllensås:
2 dl crème fraîche
½ tsk salt
1 msk citronsaft
1 tsk curry
litet curry att strö över


Ansa och skölj färsk broccoli. Lägg den i kokande, lättsaltat vatten och låt den koka ca 5 minuter. Låt den rinna av och lägg upp den på serveringsfat med någon av såserna.

Aurorasås:
Smält matfettet och vispa ned mjölet. Späd med mjölken, litet i sänder, till en jämn sås. Vispa ned tomatpuré så att såsen får lagom färg och smaka av med salt, peppar och möjligen en aning socker.

Häll såsen i en skål och strö över hårdkokt, hackat ägg. Servera till varm broccoli.

Gyllensås:
Blanda alla ingredienserna och häll upp såsen i en skål. Strö över curry och servera till varm eller kall broccoli.


Ca 15 minuter att tillaga


Variation:
Laga en god ostsås i stället för aurorasåsen. Smält då 30 g matfett i en gryta och vispa ned 3 msk mjöl. Späd med ca 4 dl mjölk till en jämn sås. Vispa samman litet av såsen med 2 ägg och vispa sedan ned denna blandning i såsen. Rör i 1 dl riven ost och smaka av med salt och peppar. Låt inte såsen koka sedan osten tillsatts. Lägg den kokta broccolin på ett fat och slå ostsåsen över. Om du vill kan du gratinera rätten i 200° ugn tills ytan fått fin, gyllene färg.

Festligare:
Den gyllene såsen kan göras festligare genom att du blandar ned ca 200 g rensade räkor i den.

Kom ihåg:
Broccoli är en grönsak som vi började använda på allvar för ca 20 år sedan (ja ja, det var på 80-talet det! Bellas anm). Numera kan vi få den djupfryst hela året.

Det är viktigt att broccoli inte kokas för länge. Då mister den sin fina färg och också näring och konsistens.

Man använder både de krusiga bladen och stjälken på broccoli. På den grönsaken är det inte mycket svinn.

Tips och idéer:
Det är mycket gott att använda broccoli i både köttfärs och fiskfärs. Koka broccolin knappt mjuk och varva den sedan med kött- eller fiskfärs i en form. Stjälp upp färsen och lägg resten av den kokta broccolin runt om. Det ser trevligt ut med det gröna som ett mönster i mitten av färsen.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar