DAGENS RECEPT 14-07-08
LUNCHLÅDA MED KORV
En matig och vacker låda som rymmer hela måltiden. Det är alltid bekvämt med rätter av den här typen och dessutom förhållandevis billigt.
4 portioner
2 - 3 frukostkorvar
4 ägg
1 dl vatten
1 bit purjolök
2 kokta, kalla potatisar
2 tomater
smör eller margarin
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl hackad persilja
Vispa ihop ägg och vatten. Skär korven i skivor. Ansa och skölj purjolöken och skär den i strimlor. Skär potatisen i skivor och skölj och skiva tomaterna.
Smält litet matfett i en stor stekpanna som tål ugnsvärme och häll i äggsmeten. Lägg korv, purjo, potatis och tomater i stekpannan. Krydda med salt och peppar. Grädda lådan i ugn, 200°, 20 - 30 minuter tills den stelnat men ändå är litet krämig. Strö över persilja och servera, gärna med någon färsk grönsak och kanske ett gott bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
20 - 30 minuter att grädda
Enklare:
Kall kokt potatis kan ersättas av en liten burk färdigtärnad potatis. Låt den först rinna av väl i ett durkslag. I stället för frukostkorv kan du ta fyra varmkorvar.
Billigare:
Purjolöken kan ersättas av fin gul lök, skuren i tunna ringar. Räkna med en liten lök till detta recept.
Festligare:
Vill du ha mer sting i lådan tar du i stället två isterband, som du drar skinnet av och delar i bitar. Om du väljer grundreceptet kan du piffa upp det genom att strö litet riven ost över innan du sätter rätten i ugnen.
Kom ihåg:
Lunchlådan med korv blir godast om den fortfarande är litet krämig i konsistensen när du sätter den på bordet. Rör därför litet försiktigt då och då i smeten under gräddningen.
Ägg är lätt och bekvämt att använda eftersom de kan varieras på så många sätt. Dessutom är ägg billig mat med tanke på det höga näringsvärdet.
Lunchlådan är inte lämplig att frysa in. Inte heller hela ägg i skal kan frysas. Däremot kan du frysa råa ägg utan skal liksom gula och vita var för sig. Gulorna kan bli litet sega.
Tips och idéer:
I Frankrike, äggrätternas förlovade land, är det helgerån att sätta fram ketchupflaskan när det vankas ägg. Men pröva i alla fall. En god ketchup är inte alls dumt till den här äggrätten.
Grundreceptet här har ganska mild smak, men du kan förstärka smaken genomn att byta ut korven mot rökt kött, t ex kassler, skinka eller bog i strimlor.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar