torsdag 26 juni 2014

Dagens recept: Mandelkyckling

DAGENS RECEPT 14-06-26


MANDELKYCKLING

Den här rätten är litet kinainspirerad och alla ingredienserna skärs i fina bitar eller strimlor. Det är också viktigt att inte koka rätten för länge.

4 portioner

3 - 4 kycklingbröst
1 msk olja
1 tsk soya
½ tsk svartpeppar
vitlökspulver

1 gul lök
½ purjolök
1 röd paprika
1 morot
2 stjälkar bladselleri
1 tsk soya
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 dl vatten
½ tsk socker eller 1 tsk honung

½ dl vatten
1 tsk potatismjöl

50 g skalad sötmandel


Bena ur och skär kycklingköttet i ca 3 cm bitar. Bryn köttet lätt i olja i en stekpanna och smaksätt med soya, svartpeppar och vitlökspulver. Ta upp köttet.

Skala och strimla löken. Klyv purjon, skölj och skär den i bitar. Ansa och skär paprikan i tunna strimlor. Skrapa och strimla moroten och skär sellerin i bitar. Lägg grönsakerna i stekpannan och låt dem sjuda en stund under omrörning. Tillsätt soya, salt och svartpeppar. Rör om så att kryddorna fördelas jämnt. Tillsätt vatten och socker eller honung och lägg i kycklingbitarna. Låt blandningen sjuda under lock på svag värme ca 10 minuter.

Blanda samman vatten och potatismjöl och red av. Hetta upp och låt blandningen koka upp, men sedan inte koka. Strö skalade mandlar över rätten.

Gott att servera med kokt ris eller tagliatelle (bandspaghetti).


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att sjuda


Billigare:
Välj en hel kyckling i stället för kycklingbröst. Låt kycklingen tina, bena ur den och skär den i små bitar. Det blir ändå ganska mycket kött kvar på benen. På benen kan du koka en fin soppa med rotfrukter och gärna också litet ris.

Annorlunda:
Använd grön paprika i stället för röd och rotselleri, palsternacka eller svartrot i stället för bladselleri. I övrigt som i receptet.

Festligare:
Tillsätt 2 tsk torr sherry till rätten strax före serveringen. Ställ också fram soya på bordet, så att var och en av gästerna kan krydda sin portion efter tycke och smak.

Kom ihåg:
Mat tillagad på kinesiskt vis är hälsosam, eftersom grönsakerna dominerar och aldrig kokas riktigt mjuka. Grönsakerna ska ge ett bra tuggmotstånd. Kött, fisk och kyckling används ganska sparsamt och dessutom oftast finskuret.

Tillred gärna rätten i en stor teflonstekpanna med lock eller i en speciell wokpanna. Servera sedan rätten ur det kärl den tillagats i.

Det går att frysa in rätten, men den är onekligen godast nylagad.

Tips och idéer:
Använd gärna en speciell wokpanna när du lagar rätter av den här typen. En wok är en typ av stekpanna men smalare nedtill och med sluttande kanter. Ursprungligen var woken alltid tillverkad av gjutjärn, men numera finns det bra wokar både av rostfritt stål och aluminium.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar