SVART VINBÄRSSYLT
Det beror till stor del på förvaringsplatsen hur mycket socker det behövs till sylt och andra bärkonserver. Har man en kall och bra källare kan man minska något på sockermängden i det här receptet. I motsatt fall är det säkrast att öka sockermängden samt tillsätta lite natriumbensoat.
Ca 7½ dl sylt
2 l svarta vinbär, 1 kg
6 dl socker
3 - 4 dl vatten
ev 1 krm natriumbensoat
Gott att äta till:
Plättar, pannkaka och våfflor.
Gott till vissa kötträtter i stället
för gelé.
Rensa och skölj bären. Varva bär och socker i en gryta. Låt bären stå och safta sig ett par timmar. Häll på vattnet. Sätt grytan på värmen och hetta långsamt upp till kokpunkten och koka sylten 15 - 20 minuter. Skaka grytan lätt några gånger under tiden.
Ta grytan från värmen. Skumma väl och tillsätt ev natriumbensoat utrört i litet av sylten. Häll den heta sylten i väl rengjorda, varma burkar. Tillslut dem genast. Förvara sylten svalt.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter +
tid för bären att safta sig.
Det beror till stor del på förvaringsplatsen hur mycket socker det behövs till sylt och andra bärkonserver. Har man en kall och bra källare kan man minska något på sockermängden i det här receptet. I motsatt fall är det säkrast att öka sockermängden samt tillsätta lite natriumbensoat.
Ca 7½ dl sylt
2 l svarta vinbär, 1 kg
6 dl socker
3 - 4 dl vatten
ev 1 krm natriumbensoat
Gott att äta till:
Plättar, pannkaka och våfflor.
Gott till vissa kötträtter i stället
för gelé.
Rensa och skölj bären. Varva bär och socker i en gryta. Låt bären stå och safta sig ett par timmar. Häll på vattnet. Sätt grytan på värmen och hetta långsamt upp till kokpunkten och koka sylten 15 - 20 minuter. Skaka grytan lätt några gånger under tiden.
Ta grytan från värmen. Skumma väl och tillsätt ev natriumbensoat utrört i litet av sylten. Häll den heta sylten i väl rengjorda, varma burkar. Tillslut dem genast. Förvara sylten svalt.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter +
tid för bären att safta sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar