fredag 2 maj 2014

Söndagsgryta med fläskkött

SÖNDAGSGRYTA MED FLÄSKKÖTT

Särskilt under vinterhalvåret brukar det bli uppskattat med en mustig köttgryta som söndagsmiddag. Det går bra att använda skinka, bog eller filé - man får anpassa tillagningstiden efter vad man väljer.

4 portioner

400 - 500 g magert benfritt fläskkött,
t ex skinka, bog eller filé
12 små gula lökar eller 3 stora
4 skivor bacon
½ tsk vitpeppar
1½ tsk salt
3½ dl buljong
12 gröna oliver
1 lagerblad
½ tsk salvia
saft av ½ citron

Gott att äta till:
Kokt ris och grönsallad.


Putsa köttet och skär det i skivor eller portionsbitar. Skala lökarna. Skär ev stora lökar i klyftor, de små kan vara hela. Klipp baconet i strimlor och bryn bacon och kött i en stekgryta. Tillsätt löken. Krydda med salt och peppar. Tillsätt buljong, oliver, söndersmulat lagerblad och salvia.

Låt grytan sjuda på svag värme under lock 10 - 20 minuter eller tills köttet känns mört. Pröva med en sticka. Tiden beror på vilket kött man valt. Smaksätt med citronsaft och servera grytan.

Tid för tillagning: Ca 45 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar