SKALDJURSGRATÄNG MED HETTA
Curryris, musslor och räkor gratineras med crème fraîche som smaksatts med sweet chilisås. Hettan bestämmer du själv, krydda försiktigt och smaka dig fram.
4 portioner
1 gul lök i tärningar
2 tsk curry eller 1 msk currypasta
1 msk smör eller margarin
2 dl långkornigt ris
4 dl grönsaksbuljong på fond
eller tärning
2 - 3 stjälkar selleri i tunna skivor
500 g oskalade räkor
1 burk musslor i vatten, ca 250 g
2 tomater, urkärnade och tärnade
Gratängsås:
2 dl crème fraîche
ca 1 dl riven ost, t ex Västerbotten
2 - 3 msk sweet chilisås
Gratinering:
riven ost
Fräs lök, curry och ris i matfett några minuter på svag värme. Häll på buljong och tillsätt selleri. Koka riset under lock enligt beskrivning på paketet.
Rensa räkorna och rör ned dem i riset tillsammans med musslor. Dela tomaterna i fyra delar. Ta bort kärnorna och skär köttet i tärningar. Blanda ned dem i riset. Späd med litet musselspad och smaka av.
Lägg skaldjursriset i ugnssäkra portionsformar eller på ett större ugnssäkert fat.
Blanda crème fraîche och ost och smaksätt med sweet chilisås. Styrkan på olika såser kan variera. Bred såsen över skaldjursriset. Så här långt kan du förbereda rätten.
Sätt ugnen på 250°, strö på riven ost och gratinera i övre delen av ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Servera med en blandad sallad och ett gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar