torsdag 29 maj 2014

Portergryta

PORTERGRYTA

En gryta med mustig vuxensmak där kött och grönsaker får koka i porter eller mörkt öl. Sötma från svart vinbärssaft balanserar fint ölets litet bittra smak. Servera gärna med ett potatismos som är helt färdigt och bara behöver gratineras i ugnen, eller gör en potatisgratäng.

6 portioner

Ca 800 g benfritt nötkött av
högrev eller märgpipa
2 gula lökar i skivor
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 flaska porter eller mörkt öl, 33 cl
1 tärning köttbuljong eller 1½ msk
mörk oxfond
2 morötter i skivor
4 stjälkar selleri i skivor
1 - 2 dl vatten
1½ tsk salt, nymald svartpeppar
1 tsk timjan
1 - 2 msk outspädd svart vinbärssaft

Tillbehör:
gratinerat potatismos eller potatisgratäng


Skär köttet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Bryn dem i omgångar i margarin i en stekpanna. Lägg över dem i en gryta. Stek även lökskivorna, men på lägre värme utan att de tar färg. Lägg över i grytan, strö på mjöl och rör om. Späd med porter. Smula ned buljongtärning eller smaksätt med oxfond. Tillsätt morötter och selleri. Späd med en liten del av vattnet. Smaksätt med salt, peppar, timjan och vinbärssaft. Koka grytan under lock 45 - 60 minuter eller tills köttet är mört. Smaka av såsen, kanske det behövs mer kryddor.

Du kan även koka upp grytan på spisen och lägga den i en ugnssäker gryta eller form, helst med lock. Har du inget lock kan du täcka grytan med dubbla lager aluminiumfolie. Sätt in grytan i 200° varm ugn omkring 1 timme.

Grytan kan med fördel lagas dagen innan den ska avnjutas. Detsamma gäller gratinerat potatismos och potatisgratäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar