NÖTKÖTTSGRYTA MED TOMAT OCH PAPRIKA
En god och rejäl gryträtt kan man mycket väl laga till på enklare bitar, t ex bringa, högrev eller märgpipa. Passa på när tomater och paprika har säsong och är billiga.
5 - 6 portioner
1½ kg nötkött med ben,
t ex bringa, högrev eller märgpipa
12 tomater, ca 750 g
5 gula lökar, ca 500 g
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm oregano
2 gröna paprikor, ca 200 g
Gott att äta till:
Kokt pressad potatis.
Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Skålla och skala tomaterna. Skala och hacka lökarna. Bryn köttet i matfettet i en stekgryta. Tillsätt tomater och lök och strö över salt, peppar och oregano.
Minska värmen och låt grytan småputtra under lock 1 1/4 - 1½ timme eller tills köttet är mört. Pröva med sticka. Tillsätt ev litet kokande vatten om grytan ser torr ut - det beror litet på hur saftiga tomaterna är.
Skölj under tiden paprikorna, dela dem och ta noga bort alla kärnor. Strimla paprikorna. Tillsätt paprikastrimlorna när 6 - 8 minuter av koktiden återstår, Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Tid för tillagning: Ca 2 timmar.
En god och rejäl gryträtt kan man mycket väl laga till på enklare bitar, t ex bringa, högrev eller märgpipa. Passa på när tomater och paprika har säsong och är billiga.
5 - 6 portioner
1½ kg nötkött med ben,
t ex bringa, högrev eller märgpipa
12 tomater, ca 750 g
5 gula lökar, ca 500 g
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm oregano
2 gröna paprikor, ca 200 g
Gott att äta till:
Kokt pressad potatis.
Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Skålla och skala tomaterna. Skala och hacka lökarna. Bryn köttet i matfettet i en stekgryta. Tillsätt tomater och lök och strö över salt, peppar och oregano.
Minska värmen och låt grytan småputtra under lock 1 1/4 - 1½ timme eller tills köttet är mört. Pröva med sticka. Tillsätt ev litet kokande vatten om grytan ser torr ut - det beror litet på hur saftiga tomaterna är.
Skölj under tiden paprikorna, dela dem och ta noga bort alla kärnor. Strimla paprikorna. Tillsätt paprikastrimlorna när 6 - 8 minuter av koktiden återstår, Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Tid för tillagning: Ca 2 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar