söndag 18 maj 2014

Mexikansk bönrätt

MEXIKANSK BÖNRÄTT

Det karaktäristiska med den här rätten är kryddningen. Chilipeppar, vitlök, kummin, koriander och oregano används enligt ursprungsreceptet i ganska stora mängder. Vi föredrar emellertid att låta var och en smaka sig fram.

5 - 6 portioner

500 g bruna bönor
4 stora gula lökar
2 msk smör eller margarin
500 g blandfärs
1 - 1½ dl tomatpuré
2 - 3 dl buljong
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
chilipeppar
vitlökspulver
kummin
koriander
oregano

Gott att äta till:
Grovt rågbröd och sallad.


Skölj bönorna och blötlägg dem i vatten ett par timmar. Vattnet ska precis täcka bönorna. Koka dem sedan i blötläggningsvattnet tills de är mjuka, ca 45 minuter.

Skala under tiden löken och hacka den. Fräs den i matfettet i en gryta. Tillsätt färsen och fräs den tillsammans med löken tills köttet blivit grynigt och fått färg. Tillsätt tomatpuré, buljong, salt och peppar och låt allt småputtra ca 10 minuter.

Häll bort ev överflödigt vatten från bönorna när de är färdigkokta och blanda ned dem i köttgrytan. Låt alltsammans bli genomvarmt. Smaka av med kryddorna allt efter önskan.


Tid för tillagning: Ca 1 timme
+ blötläggningstid för bönorna.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar