tisdag 13 maj 2014

Kokt nötbringa med grönsaker

KOKT NÖTBRINGA MED GRÖNSAKER

I England serverar man ofta något man kallar "boiling dinner". Här är en svensk variant med kokt, rimmad nötbringa och olika grönsaker. Finessen är att man kokar grönsakerna i samma gryta som köttet.

4 - 6 portioner

1 kg rimmat nötkött av bringa
6 - 8 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk timjan
8 - 12 små potatisar
1 klyfta vitkål, ca 300 g
2 stjälkar bladselleri
2 purjolökar
grovt salt
2 msk finklippt persilja


Putsa köttet. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det knappt täcker. Koka upp köttet och skumma väl. Tillsätt pepparkorn, lagerblad och timjan. Låt köttet sjuda under lock på svag värme ca 2 timmar eller tills det känns mört. Pröva med sticka.

Skala under tiden potatisen. Skölj och ansa grönsakerna och skär dem i bitar. Tillsätt potatisen när ca 20 minuter återstår av koktiden. Lägg ned vitkålen när det är ca 15 minuter kvar och bladselleri och purjolök när det är ca 10 minuter kvar.

Ta upp köttet och skär det i skivor. Låt grönsakerna rinna av. Lägg upp kött och grönsaker i grupper på ett serveringsfat. Servera med grovt salt och persilja.

Tid för tillagning: ca 2 1/4 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar