GRATINERAT CHAMPINJONRIS
Får vi bjuda på en mustig risgratäng med svamp och lök? Stekta kasslerskivor, korv eller grillad kyckling smakar gott till, men den passar även som ensamrätt.
4 portioner
2 dl långkornigt ris
grönsaksbuljong
300 g färska champinjoner
1 gul lök
3 msk smör eller margarin
2½ msk vetemjöl
2½ dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraîche
2 - 2½ msk senap
2 - 3 krm örtsalt
peppar
10 - 12 skivor ost
Garnering:
persilja
Serveringstips:
Strimlad sallad, tomater och hårt bröd.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen men byt ut vattnet mot grönsaksbuljong.
Skiva champinjonerna och hacka löken. Smält 1 msk matfett i en stekpanna. Fräs löken några minuter. Blanda ned champinjonerna och fräs alltsammans ca 5 minuter. Smält resten av matfettet i en kastrull och vispa ned mjöl, grönsaksbuljong och crème fraîche. Låt det koka ett par minuter. Smaka av med senap, örtsalt och litet peppar.
Lägg över riset i en ugnssäker form och lägg på champinjonblandningen. Häll över såsen och hyvla över osten. Gratinera i övre delen av ugnen i 225° ca 10 minuter. Strö över hackad persilja och servera champinjonriset.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid på spisen 20 minuter
Tid i ugnen ca 10 minuter
Får vi bjuda på en mustig risgratäng med svamp och lök? Stekta kasslerskivor, korv eller grillad kyckling smakar gott till, men den passar även som ensamrätt.
4 portioner
2 dl långkornigt ris
grönsaksbuljong
300 g färska champinjoner
1 gul lök
3 msk smör eller margarin
2½ msk vetemjöl
2½ dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraîche
2 - 2½ msk senap
2 - 3 krm örtsalt
peppar
10 - 12 skivor ost
Garnering:
persilja
Serveringstips:
Strimlad sallad, tomater och hårt bröd.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen men byt ut vattnet mot grönsaksbuljong.
Skiva champinjonerna och hacka löken. Smält 1 msk matfett i en stekpanna. Fräs löken några minuter. Blanda ned champinjonerna och fräs alltsammans ca 5 minuter. Smält resten av matfettet i en kastrull och vispa ned mjöl, grönsaksbuljong och crème fraîche. Låt det koka ett par minuter. Smaka av med senap, örtsalt och litet peppar.
Lägg över riset i en ugnssäker form och lägg på champinjonblandningen. Häll över såsen och hyvla över osten. Gratinera i övre delen av ugnen i 225° ca 10 minuter. Strö över hackad persilja och servera champinjonriset.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid på spisen 20 minuter
Tid i ugnen ca 10 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar