måndag 12 maj 2014

Gratinerat champinjonris

GRATINERAT CHAMPINJONRIS

Får vi bjuda på en mustig risgratäng med svamp och lök? Stekta kasslerskivor, korv eller grillad kyckling smakar gott till, men den passar även som ensamrätt.

4 portioner

2 dl långkornigt ris
grönsaksbuljong
300 g färska champinjoner
1 gul lök
3 msk smör eller margarin
2½ msk vetemjöl
2½ dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraîche
2 - 2½ msk senap
2 - 3 krm örtsalt
peppar
10 - 12 skivor ost

Garnering:
persilja

Serveringstips:
Strimlad sallad, tomater och hårt bröd.


Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen men byt ut vattnet mot grönsaksbuljong.

Skiva champinjonerna och hacka löken. Smält 1 msk matfett i en stekpanna. Fräs löken några minuter. Blanda ned champinjonerna och fräs alltsammans ca 5 minuter. Smält resten av matfettet i en kastrull och vispa ned mjöl, grönsaksbuljong och crème fraîche. Låt det koka ett par minuter. Smaka av med senap, örtsalt och litet peppar.

Lägg över riset i en ugnssäker form och lägg på champinjonblandningen. Häll över såsen och hyvla över osten. Gratinera i övre delen av ugnen i 225° ca 10 minuter. Strö över hackad persilja och servera champinjonriset.

Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid på spisen 20 minuter
Tid i ugnen ca 10 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar