tisdag 29 april 2014

Vårkyckling med gräddsås

VÅRKYCKLING MED GRÄDDSÅS

4 portioner

1 gurka
2 msk socker
2 msk ättiksprit, 12%
2 tsk kumminfrön
6 - 8 kycklingklubbor (gärna majskyckling)
2 tsk malen ingefära
salt, svartpeppar
smör till stekning
1 morot
½ purjolök
2 - 3 lagerblad
3 stjälkar persilja
2 dl torrt vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
ca ½ tsk kinesisk soya
1 msk vinbärsgelé

Till servering:
smörslungad kokt potatis
fältsallad


Skiva gurkan tunt på mandolin eller i matberedare. Varva skivorna med socker i bunke, skeda över ättika. Lägg en assiett överst med mortel eller annan tyngd på. Låt stå minst 20 minuter. Stöt kummin och blanda i före servering.

Torka av kycklingbitarna, gnid dem ingefära, salt och peppar och bryn runt om i smör i stekpanna med morot och purjo skurna i bitar. Lägg över i tjockbottnad gryta och tillsätt lager- och persiljeblad. Vispa ur stekpannan med vin, häll över i grytan och låt kycklingen puttra under lock på svag värme 30 minuter.

Sila ned skyn i en såskastrull med släpp-lätt-beläggning. Tillsätt grädden. Skaka samman 1 dl kallt vatten med 3 msk vetemjöl till en jämn smet. Koka upp gräddskyn och blanda i redningen under omrörning. Sänk till svag värme och låt såsen sjuda 3 - 5 minuter. Smaka av med mer salt, peppar och kanske soya om så behövs, samt en klick gelé som får smälta i såsen. Häll såsen över kycklingdelarna.

Tid för tillagning: 50 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar