LÄTTGJORD CITRONMARMELAD
En lyxig frukostmarmelad som är förvånansvärt lättgjord. Härligt syrlig och klar!
Ca 5 dl marmelad
4 citroner
600 g syltsocker
1½ dl vatten
Tvätta citronerna väl. Riv ned det yttersta gula skalet i en gryta - använd gärna ett zestjärn. Skär bort resten av skalet och släng. Skär ut hinnfria klyftor. Håll gärna citronerna över grytan så att all saft fångas upp. Rensa bort ev kärnor. Krama ur så mycket saft som möjligt från det som är kvar av frukten och släng sedan bort renset.
Tillsätt syltsocker och vatten i kastrullen och låt koka kraftigt 7 minuter. Rör om då och då. Skumma marmeladen, häll upp på rena burkar och förslut.
Om du vill kan du byta ut en eller två citroner mot t ex blodapelsin eller blodgrape. Då blir marmeladen något mer bitter i smaken - mer i engelsk stil!
En lyxig frukostmarmelad som är förvånansvärt lättgjord. Härligt syrlig och klar!
Ca 5 dl marmelad
4 citroner
600 g syltsocker
1½ dl vatten
Tvätta citronerna väl. Riv ned det yttersta gula skalet i en gryta - använd gärna ett zestjärn. Skär bort resten av skalet och släng. Skär ut hinnfria klyftor. Håll gärna citronerna över grytan så att all saft fångas upp. Rensa bort ev kärnor. Krama ur så mycket saft som möjligt från det som är kvar av frukten och släng sedan bort renset.
Tillsätt syltsocker och vatten i kastrullen och låt koka kraftigt 7 minuter. Rör om då och då. Skumma marmeladen, häll upp på rena burkar och förslut.
Om du vill kan du byta ut en eller två citroner mot t ex blodapelsin eller blodgrape. Då blir marmeladen något mer bitter i smaken - mer i engelsk stil!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar