DAGENS RECEPT 14-03-16
NUDLAR MED ÄDEL SÅS
Många raffiga bjudrätter brukar man hitta på restaurangernas matsedlar. Men många av dem är både dyra och arbetssamma att laga till. Ett strålande undantag är den här spaghettirätten med ostsås.
4 portioner
4 portioner nudlar/bandspaghetti
vatten, salt
200 g rökt skinka
hackad persilja
Ostsås:
100 g ädelost
3 dl vispgrädde
Koka bandspaghettin enligt anvisning på förpackningen. Skär skinkan i strimlor. Smula sönder ädelosten i en kastrull och häll på grädden. Smält osten i grädden under omrörning och låt såsen sjuda ett par minuter.
Lägg upp spaghettin på ett fat och häll på såsen. Lägg skinkan ovanpå och strö över persilja. Servera gärna med skivade tomater.
Ca 25 minuter att tillaga
Snabbare:
Snabbmakaroner som kokar på 3 minuter går bra att använda. Medan makaronerna kokar lagar du till såsen.
Billigare:
Billigare blir rätten om du använder snabbmakaroner och byter ut ädelosten och grädden mot smältost och mjölk. Ta ca 200 g smältost. Följ receptet i övrigt.
Festligare:
Servera med en fräsch grönsallad. Droppa litet citronsaft och olja över salladen.
Kom ihåg:
Pasta är ett samlingsnamn på alla de olika sorter och varianter som finns på makaroner och spaghetti. Pastan ska koka precis lagom så att den har sin spänst kvar. Koka i en stor kastrull och i rikligt med vatten. Vattnet ska koka kraftigt när pastan läggs i. I början är det viktigt att man rör om då och då. Lika viktigt är det att pastan inte får koka för länge. På paket och förpackningar finns tidsangivelser för de olika sorterna. Tiderna skiftar beroende på pastans tjocklek. Kom ihåg att alltid läsa på förpackningen och använd gärna tiduret när du kokar.
Tips och idéer:
Ordet pasta betyder deg. Numera kallar vi de flesta makaroni- och spaghettisorterna för pasta med ett gemensamt namn. Spaghetti betyder små tunna snören. Sedan finns det snabbmakaroner, spiralmakaroner, snäckor och en stor mängd andra varianter. Alla har de olika koktider, men alla har det gemensamt att de ska kokas i rikligt med vatten.
NUDLAR MED ÄDEL SÅS
Många raffiga bjudrätter brukar man hitta på restaurangernas matsedlar. Men många av dem är både dyra och arbetssamma att laga till. Ett strålande undantag är den här spaghettirätten med ostsås.
4 portioner
4 portioner nudlar/bandspaghetti
vatten, salt
200 g rökt skinka
hackad persilja
Ostsås:
100 g ädelost
3 dl vispgrädde
Koka bandspaghettin enligt anvisning på förpackningen. Skär skinkan i strimlor. Smula sönder ädelosten i en kastrull och häll på grädden. Smält osten i grädden under omrörning och låt såsen sjuda ett par minuter.
Lägg upp spaghettin på ett fat och häll på såsen. Lägg skinkan ovanpå och strö över persilja. Servera gärna med skivade tomater.
Ca 25 minuter att tillaga
Snabbare:
Snabbmakaroner som kokar på 3 minuter går bra att använda. Medan makaronerna kokar lagar du till såsen.
Billigare:
Billigare blir rätten om du använder snabbmakaroner och byter ut ädelosten och grädden mot smältost och mjölk. Ta ca 200 g smältost. Följ receptet i övrigt.
Festligare:
Servera med en fräsch grönsallad. Droppa litet citronsaft och olja över salladen.
Kom ihåg:
Pasta är ett samlingsnamn på alla de olika sorter och varianter som finns på makaroner och spaghetti. Pastan ska koka precis lagom så att den har sin spänst kvar. Koka i en stor kastrull och i rikligt med vatten. Vattnet ska koka kraftigt när pastan läggs i. I början är det viktigt att man rör om då och då. Lika viktigt är det att pastan inte får koka för länge. På paket och förpackningar finns tidsangivelser för de olika sorterna. Tiderna skiftar beroende på pastans tjocklek. Kom ihåg att alltid läsa på förpackningen och använd gärna tiduret när du kokar.
Tips och idéer:
Ordet pasta betyder deg. Numera kallar vi de flesta makaroni- och spaghettisorterna för pasta med ett gemensamt namn. Spaghetti betyder små tunna snören. Sedan finns det snabbmakaroner, spiralmakaroner, snäckor och en stor mängd andra varianter. Alla har de olika koktider, men alla har det gemensamt att de ska kokas i rikligt med vatten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar