DAGENS RECEPT 14-02-08
UGNSBAKADE KYCKLINGBEN
De här saftiga kycklingbenen får spröd och fin panering av grahamsmjöl. De är väldigt lätta att göra i ordning och smakar bra tillsammans med en sallad och ett gott bröd. Ugnsbakade kycklingben passar också bra att bjuda på ett barnkalas.
4 portioner
8 - 12 kycklingben
eller 4 - 6 kycklinglår
2 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
½ tsk sellerisalt
1 tsk örtkryddor
2 ägg
25 g smält smör eller margarin
1 msk soya
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj kycklingbenen och torka av dem med hushållspapper. Blanda mjölet med salt och kryddor och vispa upp äggen. Vänd kycklingbenen i mjölblandningen, därefter i de uppvispade äggen och sedan ännu en gång i mjölblandningen.
Lägg de panerade kycklingbenen i en smord långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Droppa över det smälta matfettet. Stek i ugn vid 225° ca 10 minuter. Sänk värmen till 175° och fortsätt stekningen ytterligare 20 minuter. Stänk sedan soya över kycklingbenen och fortsätt steka ytterligare 5 - 10 minuter eller tills köttet är genomstekt.
Lägg upp kycklingbenen på varmt fat och servera dem genast medan de är spröda och saftiga.
Gott att servera med vitkålssallad med morötter eller med ris eller potatis och färsk bladselleri.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att ugnssteka
Snabbare:
Lägg kycklingbenen i en smord långpanna. Strö över salt, peppar och paprikapulver. Fördela 30 g smör eller margarin i små klickar över kycklingbenen. Stek i ugn som i vårt recept.
Annorlunda:
Använd ströbröd till paneringen i stället för grahamsmjöl. I övrigt som i vårt recept.
Uteslut paneringen. Blanda i stället 50 g mjukt smör eller margarin med 2 msk hackad persilja, 1 finhackad schalottenlök och litet salt och peppar. Lägg kycklingbenen i smord långpanna och bryn dem i ugn vid 225° ca 15 minuter. Fördela kryddsmöret över kycklingbenen, sänk värmen och fortsätt stekningen 15 - 20 minuter tills köttet är mört.
Kom ihåg:
Kycklingköttet är mört om köttsaften som tränger ut är klar, när du sticker i köttet. Om köttsaften är röd eller rosa ska kycklingen steka litet längre.
Både kycklingben och kycklinglår säljs då och då till extrapris. Passa på att köpa och lägga i frysen för kommande behov.
Kom ihåg att ta djupfrysta kycklingdelar ur frysen redan på morgonen den dag du ska använda dem på kvällen. Du kan också låta dem tina långsamt i kylskåpet 1 - 1½ dygn.
Tips och idéer:
Det blir lättare att göra ren långpannan om du lägger aluminiumfolie i botten när du steker kycklingbenen. Men aluminiumfolie måste smörjas, annars kan köttet fastna.
Till panering av kött kan det räcka med vitorna från äggen. Tillsätt en aning vatten och vispa lätt med en gaffel.
Spara äggvitorna om du bara ska använda äggulorna i ett recept. Äggvita håller sig 1 vecka i kylskåp och ca 6 månader i frys.
Frys in:
Det går bra att steka många kycklingben åt gången och förvara i frysen. Låt dem först kallna helt. Förpacka dem sedan i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
UGNSBAKADE KYCKLINGBEN
De här saftiga kycklingbenen får spröd och fin panering av grahamsmjöl. De är väldigt lätta att göra i ordning och smakar bra tillsammans med en sallad och ett gott bröd. Ugnsbakade kycklingben passar också bra att bjuda på ett barnkalas.
4 portioner
8 - 12 kycklingben
eller 4 - 6 kycklinglår
2 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
½ tsk sellerisalt
1 tsk örtkryddor
2 ägg
25 g smält smör eller margarin
1 msk soya
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj kycklingbenen och torka av dem med hushållspapper. Blanda mjölet med salt och kryddor och vispa upp äggen. Vänd kycklingbenen i mjölblandningen, därefter i de uppvispade äggen och sedan ännu en gång i mjölblandningen.
Lägg de panerade kycklingbenen i en smord långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Droppa över det smälta matfettet. Stek i ugn vid 225° ca 10 minuter. Sänk värmen till 175° och fortsätt stekningen ytterligare 20 minuter. Stänk sedan soya över kycklingbenen och fortsätt steka ytterligare 5 - 10 minuter eller tills köttet är genomstekt.
Lägg upp kycklingbenen på varmt fat och servera dem genast medan de är spröda och saftiga.
Gott att servera med vitkålssallad med morötter eller med ris eller potatis och färsk bladselleri.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att ugnssteka
Snabbare:
Lägg kycklingbenen i en smord långpanna. Strö över salt, peppar och paprikapulver. Fördela 30 g smör eller margarin i små klickar över kycklingbenen. Stek i ugn som i vårt recept.
Annorlunda:
Använd ströbröd till paneringen i stället för grahamsmjöl. I övrigt som i vårt recept.
Uteslut paneringen. Blanda i stället 50 g mjukt smör eller margarin med 2 msk hackad persilja, 1 finhackad schalottenlök och litet salt och peppar. Lägg kycklingbenen i smord långpanna och bryn dem i ugn vid 225° ca 15 minuter. Fördela kryddsmöret över kycklingbenen, sänk värmen och fortsätt stekningen 15 - 20 minuter tills köttet är mört.
Kom ihåg:
Kycklingköttet är mört om köttsaften som tränger ut är klar, när du sticker i köttet. Om köttsaften är röd eller rosa ska kycklingen steka litet längre.
Både kycklingben och kycklinglår säljs då och då till extrapris. Passa på att köpa och lägga i frysen för kommande behov.
Kom ihåg att ta djupfrysta kycklingdelar ur frysen redan på morgonen den dag du ska använda dem på kvällen. Du kan också låta dem tina långsamt i kylskåpet 1 - 1½ dygn.
Tips och idéer:
Det blir lättare att göra ren långpannan om du lägger aluminiumfolie i botten när du steker kycklingbenen. Men aluminiumfolie måste smörjas, annars kan köttet fastna.
Till panering av kött kan det räcka med vitorna från äggen. Tillsätt en aning vatten och vispa lätt med en gaffel.
Spara äggvitorna om du bara ska använda äggulorna i ett recept. Äggvita håller sig 1 vecka i kylskåp och ca 6 månader i frys.
Frys in:
Det går bra att steka många kycklingben åt gången och förvara i frysen. Låt dem först kallna helt. Förpacka dem sedan i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar