söndag 9 februari 2014

Dagens recept: Blandad sallad med ostsås

DAGENS RECEPT 14-02-09

BLANDAD SALLAD MED OSTSÅS

Den här salladen med broccoli, bönor, små lökar, tomater och gurka smakar särskilt bra med såsen, gjord på crème fraîche och smaksatt med ost och kryddor. Pröva den till söndagsmiddagen.

4 portioner

1 pkt djupfryst broccoli, 250 g
1 pkt djupfrysta gröna bönor, 250 g
vatten, salt
ca 100 g små lökar
½ gurka, ca 200 g
2 tomater

Ostsås:
1½ dl crème fraîche
½ dl gräddfil
1 tsk riven lök, helst schalottenlök
2 msk riven ädelost
eller 1 dl riven stark ost
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 krm salladskryddor eller örtkryddor
ev paprikapulver

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Koka broccoli och bönor var för sig i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen, ca 5 minuter. Häll av vattnet och spola snabbt av grönsakerna med kallt vatten. Låt dem rinna av. Förväll löken ca 5 minuter i kokande vatten. Spola av med kallt vatten och låt löken rinna av.

Skär gurkan i tunna strimlor och skär tomaterna i klyftor. Lägg alla grönsakerna i en skål. Blanda samman alla ingredienser till salladssåsen och smaksätt den väl. Häll såsen över grönsakerna. Strö ev litet paprikapulver på ytan.

Gott att servera till stekt eller grillad kyckling, till stekt fisk eller till kassler eller skinka.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att koka


Snabbare:
Använd djupfryst skalad lök till salladen. Förväll den och låt den rinna av och kallna. Smaksätt såsen med färdigkryddad dessertost. Uteslut då örtkryddor och ost i såsen.

Annorlunda:
Blanda finstrimlad purjolök i stället för smålök i salladen. Byt ut broccolin mot blomkål. Lägg salladsblad i skålen och lägg övriga grönsaker ovanpå. I övrigt som i vårt recept.

Smaksätt såsen med 2 msk finhackad persilja och 1 krossad vitlöksklyfta. Uteslut då den rivna löken.

Kom ihåg:
Koka aldrig broccoli (inte heller andra grönsaker) för mycket. Den ska fortfarande kännas fast vid stocken när du tar upp den. Spola av den med kallt vatten så att kokningen inte fortsätter - det gör den om du låter broccolin ligga kvar i det heta kokspadet. Då blir den också gul i färgen och den mister en hel del vitaminer.

Tips och idéer:
Det går fint att koka upp lökarna med skalen på och sedan skala dem. Spola av dem med kallt vatten och skala dem sedan, så behöver du inte gråta.

Kastrullen blir något mörkfärgad när du kokar lök med skalen på, men den missfärgningen går snabbt bort med litet diskmedel och ev stålull.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar