DAGENS RECEPT 14-01-08
RÅKOSTFAT MED PIKANTSÅS
Läckert och gott, vackert och nyttigt är det här råkostfatet. Med en väl smaksatt sås blir det en härlig, smal lunch- eller middagsrätt.
4 portioner
Ca 3 dl rårivna morötter (2 st)
ca 3 dl finstrimlad vitkål (ca 200 g)
ca 3 dl råriven kålrot (½ liten kålrot)
ca 2 dl rårivna rödbetor (2 st)
1 stor eller 2 små purjolökar i fina strimlor
½ grön paprika
Sås:
1½ dl lättmajonnäs
1½ dl gräddfil
1 msk stark senap
½ tsk salt
1 msk riven rå lök
4 msk finhackad ättiksgurka
Skölj och skala alla rotsaker väl. Skölj och strimla purjolöken. Råriv alla rotsakerna på den grova sidan på rivjärnet.
Skölj paprikan och ta ut alla kärnor. Strimla hälften av den. Lägg upp alla grönsakerna i en skål eller på ett fat i grupper. Lägg paprikastrimlor mellan grupperna.
Gör såsen. Blanda samman lättmajonnäs och gräddfil. Tillsätt senap, salt, lök och gurka. Lägg upp såsen i en skål och bjud den till råkostfatet.
Ca 30 minuter att tillaga
Variation:
Du kan till ett råkostfat blanda de grönsaker/rotfrukter som du har tillgång till och tycker om. Både selleri och palsternacka smakar bra, likaså kålrabbi, blomkål, rödkål eller savoykål, brysselkål, svartrötter, zucchini och fänkål.
Såsen till råkostfatet kan göras på majonnäs, gräddfil, yoghurt, crème fraîche eller filmjölk. En vanlig vinägrettsås eller en citrondressing passar också bra att bjuda till. Kom ihåg att kryddörter av olika slag - inte bara persilja, dill eller gräslök - är utmärkta smaktillsatser till salladssåser.
Kom ihåg:
Servera alltid grönsaker/rotsaker så nyrivna och fräscha som möjligt. Bäst är om du kan riva dem precis när de ska serveras - då behåller de både smak, utseende och näringsvärde. Om du måste förbereda råkosten långt i förväg är det lämpligast att lägga det rårivna i plastpåsar, klämma ut all luft och knyta ihop påsarna. Lägg dem sedan i kylskåp tills det är dags att lägga upp råkosten.
Skölj och borsta alltid rotsaker mycket väl innan du river dem. Finns det jord kvar blir salladen både illasmakande och ful i färgen.
Pressa gärna litet citronsaft över det rårivna, då håller det sig ljust och fint och får dessutom frisk smak.
Tips och idéer:
Det är gott att krydda en sallad eller ett råkostfat med örtsalt, t ex Herbamare. Detta salt består av vanligt havssalt som blandats med och fått suga upp safterna av färska kryddörter och kryddor eller kryddgrönsaker. Smaken är mycket aromatisk och den enklaste rätt kan få en mycket finare smak genom örtsalt.
RÅKOSTFAT MED PIKANTSÅS
Läckert och gott, vackert och nyttigt är det här råkostfatet. Med en väl smaksatt sås blir det en härlig, smal lunch- eller middagsrätt.
4 portioner
Ca 3 dl rårivna morötter (2 st)
ca 3 dl finstrimlad vitkål (ca 200 g)
ca 3 dl råriven kålrot (½ liten kålrot)
ca 2 dl rårivna rödbetor (2 st)
1 stor eller 2 små purjolökar i fina strimlor
½ grön paprika
Sås:
1½ dl lättmajonnäs
1½ dl gräddfil
1 msk stark senap
½ tsk salt
1 msk riven rå lök
4 msk finhackad ättiksgurka
Skölj och skala alla rotsaker väl. Skölj och strimla purjolöken. Råriv alla rotsakerna på den grova sidan på rivjärnet.
Skölj paprikan och ta ut alla kärnor. Strimla hälften av den. Lägg upp alla grönsakerna i en skål eller på ett fat i grupper. Lägg paprikastrimlor mellan grupperna.
Gör såsen. Blanda samman lättmajonnäs och gräddfil. Tillsätt senap, salt, lök och gurka. Lägg upp såsen i en skål och bjud den till råkostfatet.
Ca 30 minuter att tillaga
Variation:
Du kan till ett råkostfat blanda de grönsaker/rotfrukter som du har tillgång till och tycker om. Både selleri och palsternacka smakar bra, likaså kålrabbi, blomkål, rödkål eller savoykål, brysselkål, svartrötter, zucchini och fänkål.
Såsen till råkostfatet kan göras på majonnäs, gräddfil, yoghurt, crème fraîche eller filmjölk. En vanlig vinägrettsås eller en citrondressing passar också bra att bjuda till. Kom ihåg att kryddörter av olika slag - inte bara persilja, dill eller gräslök - är utmärkta smaktillsatser till salladssåser.
Kom ihåg:
Servera alltid grönsaker/rotsaker så nyrivna och fräscha som möjligt. Bäst är om du kan riva dem precis när de ska serveras - då behåller de både smak, utseende och näringsvärde. Om du måste förbereda råkosten långt i förväg är det lämpligast att lägga det rårivna i plastpåsar, klämma ut all luft och knyta ihop påsarna. Lägg dem sedan i kylskåp tills det är dags att lägga upp råkosten.
Skölj och borsta alltid rotsaker mycket väl innan du river dem. Finns det jord kvar blir salladen både illasmakande och ful i färgen.
Pressa gärna litet citronsaft över det rårivna, då håller det sig ljust och fint och får dessutom frisk smak.
Tips och idéer:
Det är gott att krydda en sallad eller ett råkostfat med örtsalt, t ex Herbamare. Detta salt består av vanligt havssalt som blandats med och fått suga upp safterna av färska kryddörter och kryddor eller kryddgrönsaker. Smaken är mycket aromatisk och den enklaste rätt kan få en mycket finare smak genom örtsalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar