DAGENS RECEPT 14-01-09
LÖKFYLLD KÖTTFÄRS I UGN
En lös köttfärs, fylld med smörfräst lök och garnerad med stora lökringar, blir en härlig rätt både till vardags och när man har gäster. Krydda den med litet timjan, det ger särskilt fin smak.
5 - 6 portioner
Ca 600 g blandfärs
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm finsmulad timjan
1 ägg
2 - 3 kokta kalla potatisar, rivna
2 msk potatismjöl
ca 3 dl mjölk
Fyllning:
4 gula lökar
2 msk smör eller margarin
litet paprikapulver
Lägg färsen i en skål och tillsätt salt, vitpeppar och timjan. Vispa lätt upp ägget och tillsätt det. Blanda i potatis, potatismjöl och vätskan, litet i sänder. Arbeta färsen smidig.
Skala löken och ta undan 1 lök till garnering. Skiva den ganska grovt. Skiva resten av löken tunt. Fräs upp den tunt skivade löken i en stekpanna i litet matfett. Låt den mjukna och få lätt färg och sedan svalna av.
Smörj en avlång brödform. Bred ut hälften av färsen i den och lägg på löken. Täck med resten av färsen och tryck ned de grovt skurna lökskivorna på ytan av färsen. Grädda i ugn vid 175° ca 1 timme eller tills färsen har fått fin färg och verkar helt genomgräddad. Strö litet paprikapulver på ytan mot slutet av stektiden.
Servera färsen med kokt potatis, brysselkål, en sallad och gärna också lingonsylt.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att ugnssteka
Snabbare:
Gör färsen som i vårt recept. Lägg hälften i den smorda brödformen. Lägg rikligt med tunt skivad lök ovanpå och täck med resten av färsen. Grädda färsen som i vårt recept. Färsen får en mycket kraftig löksmak på detta sätt. Du kan ev minska mängden lök till hälften.
Annorlunda:
Hacka löken och smörfräs den. Låt den svalna och blanda sedan all löken i färsen. Grädda i ugn som i vårt recept. Pensla ytan med litet soya mot slutet av stektiden.
Billigare:
Minska färsen till 400 g och blanda i 2 dl havregryn, som fått svälla i mjölken en stund. I övrigt som i vårt recept. Du kan också blanda ned 2 - 3 dl kokt kallt ris i färsen.
Kom ihåg:
Du kan använda ströbröd i stället för kokt kall potatis i färsen. Beräkna då ca 1 dl ströbröd. Du kan också blanda potatismosflingor eller potatismospulver i färsen. 1 dl pulver ersätter 2 kokta potatisar. Låt pulvret svälla i vatten eller mjölk och späd med något mer vätska än i vårt recept.
Du kan ge färsen kraftigare smak genom att tillsätta 1 buljongtärning (det går fint att riva den på rivjärnet eller att finfördela den med en gaffel). Tillsätt buljongtärningen tillsammans med kryddorna.
Tips och idéer:
En köttfärs blir extra lös och porös om du späder den med mineralvatten i stället för med mjölk. Du kan också späda den med t ex tomatjuice eller grönsaksjuice, morotssaft eller grädde.
Finhackad smörfräst svamp ger en fyllig, fin smak åt en köttfärs.
Arbeta aldrig en köttfärs för mycket, då blir den hård och fettet kryper ut under stekningen.
Frys in:
Färsen går fint att frysa. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
LÖKFYLLD KÖTTFÄRS I UGN
En lös köttfärs, fylld med smörfräst lök och garnerad med stora lökringar, blir en härlig rätt både till vardags och när man har gäster. Krydda den med litet timjan, det ger särskilt fin smak.
5 - 6 portioner
Ca 600 g blandfärs
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm finsmulad timjan
1 ägg
2 - 3 kokta kalla potatisar, rivna
2 msk potatismjöl
ca 3 dl mjölk
Fyllning:
4 gula lökar
2 msk smör eller margarin
litet paprikapulver
Lägg färsen i en skål och tillsätt salt, vitpeppar och timjan. Vispa lätt upp ägget och tillsätt det. Blanda i potatis, potatismjöl och vätskan, litet i sänder. Arbeta färsen smidig.
Skala löken och ta undan 1 lök till garnering. Skiva den ganska grovt. Skiva resten av löken tunt. Fräs upp den tunt skivade löken i en stekpanna i litet matfett. Låt den mjukna och få lätt färg och sedan svalna av.
Smörj en avlång brödform. Bred ut hälften av färsen i den och lägg på löken. Täck med resten av färsen och tryck ned de grovt skurna lökskivorna på ytan av färsen. Grädda i ugn vid 175° ca 1 timme eller tills färsen har fått fin färg och verkar helt genomgräddad. Strö litet paprikapulver på ytan mot slutet av stektiden.
Servera färsen med kokt potatis, brysselkål, en sallad och gärna också lingonsylt.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att ugnssteka
Snabbare:
Gör färsen som i vårt recept. Lägg hälften i den smorda brödformen. Lägg rikligt med tunt skivad lök ovanpå och täck med resten av färsen. Grädda färsen som i vårt recept. Färsen får en mycket kraftig löksmak på detta sätt. Du kan ev minska mängden lök till hälften.
Annorlunda:
Hacka löken och smörfräs den. Låt den svalna och blanda sedan all löken i färsen. Grädda i ugn som i vårt recept. Pensla ytan med litet soya mot slutet av stektiden.
Billigare:
Minska färsen till 400 g och blanda i 2 dl havregryn, som fått svälla i mjölken en stund. I övrigt som i vårt recept. Du kan också blanda ned 2 - 3 dl kokt kallt ris i färsen.
Kom ihåg:
Du kan använda ströbröd i stället för kokt kall potatis i färsen. Beräkna då ca 1 dl ströbröd. Du kan också blanda potatismosflingor eller potatismospulver i färsen. 1 dl pulver ersätter 2 kokta potatisar. Låt pulvret svälla i vatten eller mjölk och späd med något mer vätska än i vårt recept.
Du kan ge färsen kraftigare smak genom att tillsätta 1 buljongtärning (det går fint att riva den på rivjärnet eller att finfördela den med en gaffel). Tillsätt buljongtärningen tillsammans med kryddorna.
Tips och idéer:
En köttfärs blir extra lös och porös om du späder den med mineralvatten i stället för med mjölk. Du kan också späda den med t ex tomatjuice eller grönsaksjuice, morotssaft eller grädde.
Finhackad smörfräst svamp ger en fyllig, fin smak åt en köttfärs.
Arbeta aldrig en köttfärs för mycket, då blir den hård och fettet kryper ut under stekningen.
Frys in:
Färsen går fint att frysa. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar