torsdag 30 januari 2014

Dagens recept: Kokt höns med citronsås

DAGENS RECEPT 14-01-30

KOKT HÖNS MED CITRONSÅS

Vi får inte glömma bort kokt mat för all den stekta och grillade. Att koka höns (eller kyckling) är ett bekvämt sätt att få en god och dryg måltid till rimligt pris.

4 - 6 portioner

1 kokhöns, drygt 1 3/4 kg
2 l vatten
1 msk salt
1 purjolök eller 1 gul lök
1 bit morot
1 lagerblad
några vit- och kryddpepparkorn
1 kvist timjan

Citronsås:
3 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
6 dl silad hönsbuljong
2 msk pressad citronsaft
1 äggula
1 dl kaffegrädde
persilja


Ta ur och skölj hönset. Koka upp vatten och salt. Lägg ned hönset och låt det hela koka upp. Skumma.

Skölj purjolöken eller skala löken. Skala moroten. Skär allt i bitar och tillsätt grönsakerna till hönset tillsammans med kryddorna. Låt allt koka upp och sedan långsamt koka på svag värme under lock ca 2 timmar. Pröva med sticka att hönset känns mört. Sila upp ca 6 dl av spadet.

Gör såsen: Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med spadet litet i sänder till en slät, jämn sås. Låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt med citronsaft.

Skär upp hönset i jämna bitar. Vispa upp äggula och grädde i en såsskål och häll den heta såsen över under vispning. Bjud hönset med såsen och kokt potatis eller ris. Om du vill kan du hälla litet av såsen över hönset på fatet. Strö gärna över litet persilja.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 2 timmar att koka


Snabbare:
Välj kyckling i stället för höns till rätten. Dela kycklingen mitt itu i 2 halvor. Koka upp vatten och salt och lägg ned kycklinghalvorna. Koka upp och skumma. Koka ca 30 minuter enligt vårt recept med grönsaker och kryddor. Gör såsen. Skär upp kycklinghalvorna och lägg ned bitarna i såsen. Låt dem koka med ca 5 minuter. Servera.

Festligare:
Om du har rester av kokt höns eller kyckling över kan du gratinera dem med en tjock, blank svampsås. Rensa upp hönsköttet och lägg det på ett ugnssäkert fat. Lägg över bitar av kokt purjolök för att dryga ut rätten. Häll över en fin svampsås och strö över riven ost. Gratinera rätten vid 225 - 250° ca 15 minuter, längre tid om rätten är kall när du sätter in den i ugnen.

Kom ihåg:
Det går alltid mycket lättare och snabbare att rensa upp kokt höns eller kyckling medan de ännu är varma.

Ta gärna bort skinnet på tamfågel innan du serverar den. Då blir rätten magrare, eftersom det mesta av fettet finns upplagrat under skinnet.

Tips och idéer:
Sila upp kokspadet efter kokningen av höns/kyckling. Använd en del till soppa. Lägg i t ex blandade djupfrysta grönsaker eller djupfryst spenat. Red ev av soppan med litet vetemjöl utrört i mjölk eller kaffegrädde. Låt koka minst 5 minuter.

Eller frys spadet när det är alldeles kallt i små plastbägare. Bra till sås eller soppa senare.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in både höns/kyckling och buljongen efter kokningen. Rensa upp köttet och lägg det i formar. Häll över litet buljong/kokspad. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 3 - 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar