DAGENS RECEPT 13-12-30
SALLAD MED DRAGONDRESSING
Dragon är en härlig krydda, inte bara till sallader. Den passar bra till äggrätter, kyckling, fisk- och färsrätter och är särskilt god som smaksättning av både majonnäs och béarnaisesås.
4 portioner
1 isbergssalladshuvud
eller ½ sellerikål/kinakål
2 - 3 stjälkar bladselleri
2 tomater
10 - 20 valnötskärnor
Salladssås:
2 dl gräddfil eller crème fraîche
2 msk senap
1 msk dragon
ev 1 krossad vitlöksklyfta
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats sås.
Skölj salladen eller sellerikålen. Strimla den mycket fint och låt den rinna av väl. Skölj och strimla bladsellerit. Skölj tomaterna och skär dem i tärningar. Hacka valnötskärnorna grovt.
Blanda samman alla ingredienserna till salladssåsen.
Lägg den avrunna salladen i en skål och blanda i selleri och tomater. Häll över litet av salladssåsen och servera resten av såsen till, så att var och en kan hälla över sin portion.
Ca 15 minuter att tillaga
Festligare:
Förbered och blanda samman salladen som i vårt recept. Rosta valnötskärnorna i torr, varm stekpanna några minuter eller tills skalen börjar lossna. Gnugga dem i händerna och krossa dem grovt. Lägg 200 - 300 g strimlad rökt skinka överst i salladsskålen, häll över såsen och strö över valnötterna. Detta blir en festlig skinksallad att servera med enbart rostat bröd som lunch eller kvällsmål. Du kan också, om det är hyggligt pris på avocado, lägga tunna skivor avocado runt kanten på skålen.
Kom ihåg:
Salladskål/sellerikål/kinakål är den gemensamma benämningen på en grönsak som används mycket numera. Den är grövre än isbergssallad men betydligt sprödare i konsistensen än vitkål. Den har en ganska mild smak och passar därför till sallader med kryddstarka såser som t ex vårt recept med dragon och senap. Som regel är den billigare än isbergssallad och dessutom dryg.
Tips och idéer:
Du kan gnida salladsskålen med vitlöksklyftan i stället för att krossa den och blanda i såsen.
Eller så kan du pressa vitlöksklyftan över salladen i skålen eller direkt ned i såsen. Det finns små behändiga vitlökspressar i handeln.
SALLAD MED DRAGONDRESSING
Dragon är en härlig krydda, inte bara till sallader. Den passar bra till äggrätter, kyckling, fisk- och färsrätter och är särskilt god som smaksättning av både majonnäs och béarnaisesås.
4 portioner
1 isbergssalladshuvud
eller ½ sellerikål/kinakål
2 - 3 stjälkar bladselleri
2 tomater
10 - 20 valnötskärnor
Salladssås:
2 dl gräddfil eller crème fraîche
2 msk senap
1 msk dragon
ev 1 krossad vitlöksklyfta
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats sås.
Skölj salladen eller sellerikålen. Strimla den mycket fint och låt den rinna av väl. Skölj och strimla bladsellerit. Skölj tomaterna och skär dem i tärningar. Hacka valnötskärnorna grovt.
Blanda samman alla ingredienserna till salladssåsen.
Lägg den avrunna salladen i en skål och blanda i selleri och tomater. Häll över litet av salladssåsen och servera resten av såsen till, så att var och en kan hälla över sin portion.
Ca 15 minuter att tillaga
Festligare:
Förbered och blanda samman salladen som i vårt recept. Rosta valnötskärnorna i torr, varm stekpanna några minuter eller tills skalen börjar lossna. Gnugga dem i händerna och krossa dem grovt. Lägg 200 - 300 g strimlad rökt skinka överst i salladsskålen, häll över såsen och strö över valnötterna. Detta blir en festlig skinksallad att servera med enbart rostat bröd som lunch eller kvällsmål. Du kan också, om det är hyggligt pris på avocado, lägga tunna skivor avocado runt kanten på skålen.
Kom ihåg:
Salladskål/sellerikål/kinakål är den gemensamma benämningen på en grönsak som används mycket numera. Den är grövre än isbergssallad men betydligt sprödare i konsistensen än vitkål. Den har en ganska mild smak och passar därför till sallader med kryddstarka såser som t ex vårt recept med dragon och senap. Som regel är den billigare än isbergssallad och dessutom dryg.
Tips och idéer:
Du kan gnida salladsskålen med vitlöksklyftan i stället för att krossa den och blanda i såsen.
Eller så kan du pressa vitlöksklyftan över salladen i skålen eller direkt ned i såsen. Det finns små behändiga vitlökspressar i handeln.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar