tisdag 3 december 2013

Dagens recept: Mumma och Glögg

DAGENS RECEPT 13-12-03

MUMMA OCH GLÖGG

Ett glas skummande mumma och ett glas varm, kryddstark glögg är julens drycker framför andra. Recepten är lika många som familjetraditionerna. Alkoholstarka eller alkoholsvaga varianter finns av bägge dryckerna - var och en väljer efter egen önskan.

Mumma

Ca 2 l

3 flaskor mörkt lättöl
2 flaskor porter
2 flaskor sockerdricka
2 dl madeira

Glögg

Ca 1 l

Kryddlag:
2 dl vatten
2 msk socker
2 pomeransskal
3 bitar hel kanel
1 bit ingefära, delad
1 tsk stött kardemumma
½ tsk hela nejlikor

1 flaska rödvin
1 dl svart vinbärssaft
1 dl äppelmust


Mumma:

Se till att alla drycker är väl kylda. Kyl gärna också kannan som du ska servera mumman ur. Blanda samman alla ingredienserna precis innan du ska servera drycken. Den ska skumma och vara riktigt kall.

Glögg:

Gör först kryddlagen. Koka upp vatten och socker med alla kryddor. Låt lagen koka ihop ca 30 minuter. Sila upp den och häll bort kryddorna.

Blanda rödvin, svart vinbärssaft och äppelmust i en kastrull. Tillsätt kryddlagen. Värm upp glöggen men låt den aldrig koka. Servera den varm ur små glöggkoppar eller glas med skalad mandel och russin.

Ca 5 minuter att tillaga (mumma)
Ca 30 minuter att tillaga (glögg)


Annorlunda:

Mumma
Du kan använda svagdricka i stället för lättöl till mumma. Du kan utesluta madeiran. Du kan ersätta sockerdrickan med fruktsoda som ger en intressant smak.

Glögg
Använd färdig vinglögg som du köper. Använd färdiga glöggkryddor - finns blandade i påsar. Koka upp kryddorna med vatten och litet socker. Blanda sedan samman glöggen och värm den. Den får inte koka. Vill du ha glöggen starkare kan du tillsätta ½ - 1 dl brännvin eller konjak.

Du kan också blanda 1 flaska vinglögg med 1 flaska rödvin och smaksätta med kryddor eller kryddlag som i vårt recept.

Alkoholfri glögg
Blanda 1 flaska alkoholfritt rödvin med 1 dl svart vinbärssaft och 4 dl äppelmust. Tillsätt glöggkryddor och kryddlag. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Om du kokar en dryck som innehåller alkohol så dunstar den bort under kokningen. Den hinner ge smak åt drycken/rätten men alkoholen är borta - bra att veta för den som av en eller annan anledning inte vill använda alkohol.

Om du använder färdigköpta glöggkryddor så kontrollera att de är färska och har kraftig smak. Som du vet försämras smaken på kryddor snabbt vid lagring och fjolårskryddor har säkert tappat smak.

Om du vill kan du riva ingefäran på ett rivjärn i stället för att dela den när du kokar kryddlagen till glöggen.

Bjud hela russin och mandlar ur särskilda skålar till glöggen. En del tycker inte om mandel eller tål den inte, andra tycker inte om russin. Låt var och en "krydda upp" sin egen glögg.

Tips och idéer:
I stället för skalad hel mandel till glöggen kan du använda flisad/flagad mandel som du köper färdig.

Du kan använda lingondricka eller druvsaft till alkoholfri glögg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar