onsdag 13 november 2013

Dagens recept: Roquefort-potatis i ugn

DAGENS RECEPT 13-11-13

ROQUEFORT-POTATIS I UGN

Tänk vad mycket gott man kan laga av potatis. Pröva den otroligt goda roquefort-potatisen som tillagas i ugnen. Servera den till rätter av kött, fisk, kyckling eller korv.

4 portioner

8 - 10 potatisar
100 g roquefortost
3 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 dl riven ost


Skölj, skala och skär potatisen i mycket tunna skivor. Lägg hälften av potatisen i en smord, ugnssäker form. Riv roquefortosten grovt eller mosa den med gaffel. Lägg ostmoset över potatisen i formen. Lägg resten av potatisen över osten och salta över ytan. Häll över mjölken och strö på den rivna osten. Klicka över litet matfett.

Grädda rätten i ugn, 225°, knappt 1 timme eller tills potatisen känns mjuk och rätten fått fin färg på ytan.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att ugnssteka


Billigare:
Minska mängden roquefortost till hälften. Lägg hälften av den vanliga rivna osten i formen och strö resten över. I övrigt enligt receptet.

Festligare:
Skala potatisen och skär den i tändstickssmala strimlor. Varva potatisen med osten i en smord, ugnssäker form. Häll över 2 - 3 dl grädde, kryddad med salt och svartpeppar. Om du vill kan du också pressa en vitlöksklyfta i grädden. Täck formen med folie och grädda i ugn, 225°, ca 20 minuter. Ta bort foliet och fortsätt grädda ytterligare 25 - 30 minuter tills potatisen är mjuk.

Kom ihåg:
Roquefort är en fransk grönmögelost som tillverkas av fårmjölk. Endast ost som tillverkas i byn Roquefort får ha byns namn.

Stilton är en engelsk grönmögelost som också tillverkas i Sverige.

Ädelost kallas den svenska grönmögelosten som säljs under flera olika varunamn.

Tips och idéer:
Skalad potatis mörknar fort på grund av luftens inverkan. Om du skalar potatisen till gratängen i förväg, så lägg den hel i vatten. Skiva eller riv den strax innan du sätter in rätten i ugnen. Låt inte skivad eller riven potatis ligga i vatten. Då löser sig stärkelse, vitaminer och mineralämnen i vattnet.

Frys in:
Rätten går fint att frysa in. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 3 - 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar