tisdag 12 november 2013

Dagens recept: Kyckling med spännande sås

DAGENS RECEPT 13-11-12

KYCKLING MED SPÄNNANDE SÅS

En grytstekt kyckling som serveras med en läcker sås av champinjoner och böngroddar är fin weekendmat för familjen och även om det kommer gäster.

4 portioner

1 kyckling, ca 1,2 kg
salt
25 g smör eller margarin
2 dl vatten

Sås:
250 g färska champinjoner
2 morötter
1 purjolök
25 g smör
2 msk vetemjöl
skyn från kycklingen
färska böngroddar eller 1 burk konserverade
1 dl vispgrädde
salt


Skölj av och torka kycklingen. Gnid den med salt både in- och utvändigt. Bryn matfett i en stekgryta och bryn kycklingen på alla sidor. Tillsätt vatten. Lägg lock på grytan och stek på svag värme ca 1 timme tills kycklingen verkar mör. Vänd den några gånger under tiden.

Ansa och skiva svampen. Skala och riv morötterna grovt och ansa och skär purjolöken i ringar. Smält matfett i en gryta och tillsätt alla grönsakerna. Rör om och låt fräsa några minuter. Strö över mjölet och späd med stekskyn från kycklingen. Tillsätt vispgrädde och koka ca 5 minuter. Tillsätt böngroddarna. Smaka av.

Skär kycklingen i 4 delar eller enligt önskan och lägg köttet på ett djupt fat. Häll såsen över. Gott att servera med små brynta potatisar eller kokt ris och sallad.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att steka


Snabbare:
Skär den råa kycklingen i 4 delar. Salta. Bryn dem i matfett i en stekpanna. Häll över 2 dl vatten och koka under lock ca 15 minuter. Tillsätt ansade och sköljda grönsaker och koka ytterligare ca 10 minuter. Rör samman 25 g smör och 2 msk vetemjöl och klicka ned redningen i skyn. Koka ca 5 minuter och tillsätt böngroddarna så de får koka med några minuter. Smaka av med salt. Servera direkt ur stekpannan med t ex spaghetti eller ris.

Snabbt och lätt går det också om du använder tinade, frysta kycklinglår eller andra kycklingdelar som är färdiga för grytan.

Kom ihåg:
Rätten blir godast om du använder färska böngroddar och de ska inte koka med mer än högst 5 minuter, så att de behåller sin spänst. Om du använder böngroddar på burk, så låt dem först rinna av ordentligt i en sikt. Böngroddar på burk behöver bara precis värmas upp.

Om du köper fryst kyckling kan det hända att en påse med inkråm följer med. Stek i så fall inkråmet tillsammans med kycklingen.

Tips och idéer:
Om du vill laga den här kycklingrätten till många kan du steka upp till 4 kycklingar på en gång i långpanna i 225° ugnsvärme. När kycklingarna är brynta sänker du ugnsvärmen till 175° och häller på vatten. Tillaga såsen i kastrull ovanpå spisen. Skär upp kycklingarna och lägg dem på fat. Häll såsen över. Om du inte ska servera rätten genast kan du lägga upp rätten på ugnssäkra fat och värma upp i ugnen före serveringen.

Frys in:
Kycklingen kan frysas i såsen. Dela kycklingen och förpacka i t ex aluminiumform. Förvaringstid ca 5 månader.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar