lördag 7 september 2013

Fläskfilé från Karibien

FLÄSKFILÉ FRÅN KARIBIEN

Ta dina smaklökar på en resa till det ständigt soliga Karibien med hjälp av denna härligt kryddiga fläskfilé!

4 portioner

1 fläskfilé, ca 500 g
1 - 2 gula lökar
1 msk olja
2 msk medelstark curry
3 dl kycklingbuljong
4 dl kokosmjölk
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
4 dl vitt ris
2 msk hackad gräslök


Skala och hacka lökarna. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och curry ca 5 minuter tills löken blivit mjuk. Skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor och låt dem bli genomstekta i pannan, ca 10 minuter. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.

Tillsätt buljong, kokosmjölk, salt och peppar till lökfräset i pannan och låt koka upp. Sätt ned värmen och låt såsen sjuda tills den tjocknar, ca 20 minuter. Lägg tillbaka köttet i pannan ca 5 minuter före servering.

Koka riset under tiden. Följ paketets instruktioner men tillsätt inte salt. Häll upp det nykokta riset på ett serveringsfat och lägg kött och sås ovanpå. Strö över hackad gräslök och servera genast.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att tillaga


Variation:
Du kan tillaga fläskfilén med mellangrädde i stället för med kokosmjölk. Strö i så fall kokosflingor över rätten precis före serveringen för att få den rätta karibiska smaken!

Tips och råd:
En magrare kokosmjölk kan du göra på kokosflingor och vatten. Koka upp 1½ dl kokosflingor i 3½ dl vatten. Låt dra 10 - 15 minuter och sila bort kokosflingorna.

Curry är en blandning av olika sorters kryddor och den finns i olika smak och styrka. Förvara curryn på ett svalt, mörkt ställe så behåller den sin smak bäst.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar