DAGENS RECEPT 13-09-08
KYCKLINGGRYTA MED TOMAT
Gryträtter är överhuvudtaget praktisk och god mat och passar lika bra till vardags som till fest. Här ett litet gammaldags recept på en kycklinggryta som är fin i smak, dryg och billig. I sista minuten häller man över en väl smaksatt gräddfilssås.
4 portioner
1 färsk kyckling, ca 1 1/4 kg
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm timjan
2 dl buljong
2 morötter
4 tomater
2 dl gräddfil eller crème fraîche
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
3 dl buljong till efterstekning.
Skölj, torka av och stycka kycklingen. Bryn kycklingbitarna i matfett i en stekpanna. Krydda och lägg över dem i en gryta. Späd med buljongen. Låt det hela koka upp och eftersteka under lock på svag värme ca 10 minuter.
Skölj och skala morötterna. Skär dem i skivor. Dela tomaterna i bitar. Tillsätt morötter och tomater till kycklinggrytan. Låt det hela eftersteka på svag värme under lock ytterligare ca 20 minuter eller tills kycklingen är lagom genomstekt.
Sila upp stekskyn i en liten kastrull och hetta upp den. Tillsätt gräddfil eller crème fraîche och låt det bli genomvarmt. Det får inte koka. Häll såsen över kycklingen.
Gott att servera med nykokt potatis eller ris och en sallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att eftersteka
Enklare:
Lägg kycklingdelarna utan att bryna dem i en ugnssäker form. Krydda och klicka över litet matfett. Lägg i morötter och tomat, skurna i bitar. Späd med buljong. Ugnsbaka vid 200° ca 45 minuter eller tills rätten fått färg och kycklingen verkar genomstekt. Öka värmen till 225° de sista 10 minuterna. Sila upp skyn och red den med gräddfil eller crème fraîche. Häll den över kycklingen.
Festligare:
Stycka kycklingen som i vårt recept. Bryn bitarna och späd med buljong. Låt eftersteka ca 20 minuter. Tillsätt då 2 morötter, 2 purjolökar, 2 stjälkar blekselleri och 1 grön eller röd paprika, allt skuret i tändstickssmala strimlor. Låt det hela sjuda upp och sakta koka med kycklingen ca 5 minuter. Red skyn med gräddfil eller crème fraîche som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan tillsätta soya till skyn om du vill ha kraftigare färg och smak.
Du kan smaksätta grytan med litet rivet citronskal eller med salvia, persilja eller gräslök.
Du kan strö ca 2 dl finstrimlad färsk gurka över rätten när du ska servera den.
Tips och idéer:
Du kan använda djupfrysta kycklingfiléer till denna rätt. Tina lätt och bryn dem som i vårt recept.
Du kan späda grytan med tomatjuice eller grönsaksjuice i stället för buljong.
Du kan använda vispgrädde i skyn i stället för gräddfil eller crème fraîche. Använder du grädde bör du låta såsen koka ihop ordentligt så den blir simmig.
Frys in:
Du kan frysa in rätten, men tillsätt då inte gräddfil eller crème fraîche till skyn förrän du värmer upp grytan. Förvaringstid ca 3 månader.
KYCKLINGGRYTA MED TOMAT
Gryträtter är överhuvudtaget praktisk och god mat och passar lika bra till vardags som till fest. Här ett litet gammaldags recept på en kycklinggryta som är fin i smak, dryg och billig. I sista minuten häller man över en väl smaksatt gräddfilssås.
4 portioner
1 färsk kyckling, ca 1 1/4 kg
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm timjan
2 dl buljong
2 morötter
4 tomater
2 dl gräddfil eller crème fraîche
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
3 dl buljong till efterstekning.
Skölj, torka av och stycka kycklingen. Bryn kycklingbitarna i matfett i en stekpanna. Krydda och lägg över dem i en gryta. Späd med buljongen. Låt det hela koka upp och eftersteka under lock på svag värme ca 10 minuter.
Skölj och skala morötterna. Skär dem i skivor. Dela tomaterna i bitar. Tillsätt morötter och tomater till kycklinggrytan. Låt det hela eftersteka på svag värme under lock ytterligare ca 20 minuter eller tills kycklingen är lagom genomstekt.
Sila upp stekskyn i en liten kastrull och hetta upp den. Tillsätt gräddfil eller crème fraîche och låt det bli genomvarmt. Det får inte koka. Häll såsen över kycklingen.
Gott att servera med nykokt potatis eller ris och en sallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att eftersteka
Enklare:
Lägg kycklingdelarna utan att bryna dem i en ugnssäker form. Krydda och klicka över litet matfett. Lägg i morötter och tomat, skurna i bitar. Späd med buljong. Ugnsbaka vid 200° ca 45 minuter eller tills rätten fått färg och kycklingen verkar genomstekt. Öka värmen till 225° de sista 10 minuterna. Sila upp skyn och red den med gräddfil eller crème fraîche. Häll den över kycklingen.
Festligare:
Stycka kycklingen som i vårt recept. Bryn bitarna och späd med buljong. Låt eftersteka ca 20 minuter. Tillsätt då 2 morötter, 2 purjolökar, 2 stjälkar blekselleri och 1 grön eller röd paprika, allt skuret i tändstickssmala strimlor. Låt det hela sjuda upp och sakta koka med kycklingen ca 5 minuter. Red skyn med gräddfil eller crème fraîche som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan tillsätta soya till skyn om du vill ha kraftigare färg och smak.
Du kan smaksätta grytan med litet rivet citronskal eller med salvia, persilja eller gräslök.
Du kan strö ca 2 dl finstrimlad färsk gurka över rätten när du ska servera den.
Tips och idéer:
Du kan använda djupfrysta kycklingfiléer till denna rätt. Tina lätt och bryn dem som i vårt recept.
Du kan späda grytan med tomatjuice eller grönsaksjuice i stället för buljong.
Du kan använda vispgrädde i skyn i stället för gräddfil eller crème fraîche. Använder du grädde bör du låta såsen koka ihop ordentligt så den blir simmig.
Frys in:
Du kan frysa in rätten, men tillsätt då inte gräddfil eller crème fraîche till skyn förrän du värmer upp grytan. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar