fredag 30 augusti 2013

Dagens recept: Goda grillsåser

DAGENS RECEPT 13-08-30

GODA GRILLSÅSER

Visst finns det många olika färdiga grillsåser att köpa idag, men det blir så mycket billigare att blanda sin egen. Det är både lätt och roligt och man kan få sin alldeles egen smak på det grillade. Våra såser passar bra till det mesta som kan grillas.


Grillsås med tomatsmak:
2 msk matolja
3 msk chilisås
1 tsk timjan eller basilika
1 msk äppelcidervinäger
några stänk tabasco

Grillsås med lök- och senapssmak:
1 finhackad gul eller röd lök
4 msk matolja
2 msk senap
1 msk äppelcidervinäger
1 krossad vitlöksklyftor
ev 1 msk finhackad paprika

Grillsås med soya:
3 msk matolja
2 msk soya
2 krm mald ingefära
2 krm sellerisalt
1 tsk Worcestershiresås


Förbered alla ingredienser och mät upp dem. Blanda samman alla ingredienser till den sås du valt. Pensla med såsen under grillningen. Var försiktig så att inte såsen droppar ned för mycket på elden. Eftersom den innehåller olja kan det då ta eld och flamma upp och det som grillas kan bli bränt på ytan.


Kom ihåg:
Chilisås är en god kryddad tomatsås, mindre söt än tomatketchup. Du kan använda tomatketchup till grillsås om du så önskar.

Tabascosås är en mycket stark kryddsås. Använd bara några droppar av den då den ger en brännande smak.

Worcestershiresås är en stark kryddsås men betydligt mildare än tabasco. Du kan servera den till det grillade om du så vill.

Äppelcidervinäger är en vinäger som görs genom jäsning av äppelcider. Den har fin, aromatisk smak.

Soya är en kryddsås som används att ge både färg och smak åt maträtter. Kinesisk och japansk soya brukar kallas för äkta soya. Den görs av soyabönor.

Använd alltid en pensel med rejäl borst när du penslar maten vid grillning. Plastborstar smälter av värmen och ger både dålig smak och lukt åt det du grillar.

Blanda alltid om grillsåsen väl innan du börjar pensla. Kryddor och liknande vill gärna sjunka till botten.

Blanda gärna till en stor sats grillsås på en gång om du grillar ofta och mycket. Men förvara den svalt och mörkt.

Om grillning:
Välj alltid bra kvalitet på råvaran när du grillar. Ett segt kött blir aldrig bättre av att grillas.

Pensla grillgallret med olja eller annat matfett innan du börjar grilla. Det som grillas kan annars lätt fastna.

Försök att hålla värmen så jämn som möjligt under grillningen. Då blir resultatet bäst.

Se till att elden inte flammar upp om du grillar ute. Ha en flaska kallt vatten till hands så att du lätt kan släcka lågor på grillbädden med vatten.

En grillad vara ska vara läckert brun - inte bränd - på ytan.

Det är gott att pensla färsk fisk, som ska grillas, med litet citronsaft.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar