onsdag 10 juli 2013

Dagens recept: Dill- och löksill

DAGENS RECEPT 13-07-10

DILL- OCH LÖKSILL

Att sill hör sommaren och den färska potatisen till är en självklarhet. Då är det roligt att kunna variera den med kryddor, kryddgrönt, olika marinader och såser. Smakmässigt ger det här receptet en ny upplevelse.

4 portioner

2 salta sillar (ca 600 g)
eller 4 filéer salt sill (ca 450 g)
3 rödlökar
1 knippa dill (5 msk klippt dill)

Lag:
1½ dl vatten
5 msk ättiksprit
5 msk socker
1 tsk hela senapskorn
10 vitpepparkorn
1 söndersmulat lagerblad

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden sill men bara
1½ sats av lagen.


Rensa den hela sillen. Ta ut den i filéer. Låt filéerna ligga i vatten över natten, 10 - 12 timmar. Skär filéerna i jämna bitar.

Skala och skiva rödlöken tunt. Klipp dillen. Koka upp vattnet, ättikan och sockret och låt lagen kallna. Lägg sillen i en burk varvvis med kryddor, lök och dill. Häll över lagen. Låt sillen stå i kylskåp eller på annan kall plats 2 - 3 dygn.

Gott att servera med nykokt färskpotatis, glödbakad eller vanlig bakad potatis, grovt bröd och smör.

Ca 30 minuter att förbereda
Vattläggningstid 10 - 12 timmar
2 - 3 dygn i kylskåp


Snabbare:
Använd färdigurvattnad sill till vårt recept. Det finns både på burk och i plastförpackning. Eller laga rätten på matjessillfiléer i burk. Det ger en annan brytning men blir gott och är lätt att åstadkomma. Många gånger kan du köpa matjessill till specialpris i din butik.

Annorlunda:
Uteslut de hela senapskornen. Lägg 2 msk mycket finhackad pepparrot och 2 msk finhackat rotselleri i lagen till sillen i stället. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Salt sill har alltid hört till de svenska hushållens basvaror. Det är inte att undra på att vi har så många gamla fina recept med salt sill som huvudingrediens. Och utan sillen vore smörgåsbordet rätt fattigt.

Salt sill finns nästan alltid i din butik - både förpackad i burk och i plastförpackning. Det kan vara svårare att få den i lös vikt. Storleken på sillen varierar med årstid, fångstplats och fetthalt. Det går från 3 till 7 - 8 sillar på 1 kg. Den större sillen anses bäst. Någon gång finns också ännu mindre salt sill - med 10 - 15 sillar per kg. Den senare är inte så lämplig att lägga in.

Använd glasburk eller porslins- eller stenkruka när du lägger in sillen. Lägg aldrig in i aluminiumkärl.

Tips och idéer:
Om du tycker att rå lök har alltför kraftig smak kan du mildra den genom att låta den skalade löken ligga i varmt vatten ½ - 1 timme innan du ska använda den.

Eller du kan sjuda de hela lökarna i vatten 2 - 4 minuter beroende på storlek, hälla bort vattnet och sedan skiva eller hacka löken enligt ditt recept.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar