GRÖNT TE-GLASS MED LEMON CURD
6 - 8 portioner
4 dl mjölk
3 dl grädde
6 äggulor
1½ dl socker
2 msk grönt tepulver (helst japanskt marcha-te)
Lemon curd (använd hälften av denna sats,
spara resten i kylskåp!):
saft och finrivet skal av 3 citroner
50 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 äggulor
Koka upp mjölk och grädde i en tjockbottnad, rostfri kastrull. Dra kastrullen från spisen.
Vispa äggulor och socker fluffigt, tillsätt tepulver och vispa litet till. Häll den varma gräddmjölken i äggmassan och vispa. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85° under vispning. Det får inte koka! Kyl hastigt ned kastrullen i ett iskallt vattenbad. Häll glassmassan i en bunke, plasta in den och ställ den i kylen, gärna över natten.
Kör färdigt i glassmaskin. Skeda över glassen i en bunke, rippla i lemon curd mellan varven och ställ in i frysen ett par timmar.
Lemon curd: Blanda citronsaft, citronskal, smör och socker i en rostfri kastrull. Smält allt på låg värme. Sila av och häll tillbaka i kastrullen.
Vispa ihop ägg och äggulor lätt. Häll äggen i den ljumma blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under vispning tills det tjocknar. Häll snabbt upp curden i en kall bunke så att den inte tjocknar ytterligare, eller kyl hastigt ned kastrullbottnen i ett iskallt vattenbad. Sila ytterligare en gång. Låt curden kallna.
6 - 8 portioner
4 dl mjölk
3 dl grädde
6 äggulor
1½ dl socker
2 msk grönt tepulver (helst japanskt marcha-te)
Lemon curd (använd hälften av denna sats,
spara resten i kylskåp!):
saft och finrivet skal av 3 citroner
50 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 äggulor
Koka upp mjölk och grädde i en tjockbottnad, rostfri kastrull. Dra kastrullen från spisen.
Vispa äggulor och socker fluffigt, tillsätt tepulver och vispa litet till. Häll den varma gräddmjölken i äggmassan och vispa. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85° under vispning. Det får inte koka! Kyl hastigt ned kastrullen i ett iskallt vattenbad. Häll glassmassan i en bunke, plasta in den och ställ den i kylen, gärna över natten.
Kör färdigt i glassmaskin. Skeda över glassen i en bunke, rippla i lemon curd mellan varven och ställ in i frysen ett par timmar.
Lemon curd: Blanda citronsaft, citronskal, smör och socker i en rostfri kastrull. Smält allt på låg värme. Sila av och häll tillbaka i kastrullen.
Vispa ihop ägg och äggulor lätt. Häll äggen i den ljumma blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under vispning tills det tjocknar. Häll snabbt upp curden i en kall bunke så att den inte tjocknar ytterligare, eller kyl hastigt ned kastrullbottnen i ett iskallt vattenbad. Sila ytterligare en gång. Låt curden kallna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar