DAGENS RECEPT 13-05-16
SENAPSPANERAD HÄLLEFLUNDRA
Skivad hälleflundra som paneras med litet senap och mjöl och sedan steks i stekpanna är en verkligt fin rätt. Bjud den med smörfrästa grönsaker av något slag. Du kan också använda fasta torskfiléer eller kolja eller torsk i skivor. Bjud gärna ris till.
4 portioner
4 skivor hälleflundra
eller ca 600 g torskfilé
eller ca 800 g torsk eller kolja i skivor
3 msk stark senap
3 msk vetemjöl
3 msk smör eller margarin
4 stjälkar bladselleri
1 zucchini eller 1/3 vanlig gurka
3 msk finstrimlad purjolök
½ tsk salt
Sås:
2 dl crème fraîche
½ msk stark senap
1 finhackad ättiksgurka
3 msk finstrimlad purjolök
ev salt, peppar
citronklyftor
Skölj snabbt av fisken. Torka den. Bred senap på bägge sidor och vänd fisken i vetemjölet.
Förbered grönsakerna: Skölj och strimla sellerit. Skölj och skiva zucchini eller gurka.
Hetta upp litet av matfettet i en stekpanna och bryn fisken väl på bägge sidor. Minska värmen och låt fisken sakta eftersteka - ca 8 minuter för hälleflundra, ca 5 minuter för torsk eller kolja. Ta upp fisken, lägg den på varmt fat och håll den varm.
Torka ur stekpannan. Fräs upp resten av matfettet och lägg i grönsakerna som får fräsa en stund, de kan få lätt färg. Minska värmen och låt dem fräsa ytterligare någon minut. Salta lätt.
Gör såsen: Blanda snabbt alla ingredienserna.
Häll grönsakerna över fisken. Servera den med såsen och med citronklyftor att pressa över. Garnera gärna med något grönt.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att steka
Enklare:
Lägg den panerade fisken på ett smort, ugnssäkert fat. Smörfräs grönsakerna en kort stund. Späd med litet vatten och salta lätt. Täck med folie. Ugnskoka fisken vid 200° ca 20 minuter eller tills fisken är genomkokt. Bjud en sås, gjord på gräddfil, till. Följ vårt recept. Färsk potatis smakar härligt till.
Annorlunda:
Rulla samman spättafiléer med en blandning av senap och smörfräst, strimlad purjolök. Lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Strö över antingen skivad zucchini eller gurka samt bladselleri. Späd med litet kaffegrädde, ca 1½ dl. Ugnskoka fisken under folie vid 200° ca 20 minuter eller tills fisken är vit, fast och genomkokt. Bjud gärna kokt ris till.
Kom ihåg:
Hälleflundra är en stor plattfisk som mest fångas utanför Grönlands kuster. Bäst är den om den inte väger mer än ca 3 kg. Den säljs både färsk och djupfryst, mest skivad. Köttet är mycket vitt och fast och det har en utsökt god smak. Hälleflundra är härlig att bara steka i smör i stekpanna. Bjud den med brynt eller skirat smör och riven eller flisad pepparrot. Gott är också att ugnskoka den, som t ex i vårt recept, eller med massor av dill och sedan servera den med smält smör och rensade, färska räkor.
Fisk är både god och nyttig mat, som vi borde äta mer av. Det fett som förekommer i feta fiskar är omättat. Fisk ger oss bra protein och mycket av både vitaminer och mineralämnen. Mager fisk ger få kalorier.
Tips och idéer:
Lättast panerar du fisk om du blandar mjöl eller ströbröd med ev kryddor och häller ut blandningen på ett stort smörpapper. Lägg på fisken och lyft och skaka papperet, så att mjölet fastnar väl runt om. Då slipper du kladdiga fingrar. Om du först har doppat fisken i uppvispat ägg eller mjölk är det verkligen bekvämast att göra som vi föreslår.
SENAPSPANERAD HÄLLEFLUNDRA
Skivad hälleflundra som paneras med litet senap och mjöl och sedan steks i stekpanna är en verkligt fin rätt. Bjud den med smörfrästa grönsaker av något slag. Du kan också använda fasta torskfiléer eller kolja eller torsk i skivor. Bjud gärna ris till.
4 portioner
4 skivor hälleflundra
eller ca 600 g torskfilé
eller ca 800 g torsk eller kolja i skivor
3 msk stark senap
3 msk vetemjöl
3 msk smör eller margarin
4 stjälkar bladselleri
1 zucchini eller 1/3 vanlig gurka
3 msk finstrimlad purjolök
½ tsk salt
Sås:
2 dl crème fraîche
½ msk stark senap
1 finhackad ättiksgurka
3 msk finstrimlad purjolök
ev salt, peppar
citronklyftor
Skölj snabbt av fisken. Torka den. Bred senap på bägge sidor och vänd fisken i vetemjölet.
Förbered grönsakerna: Skölj och strimla sellerit. Skölj och skiva zucchini eller gurka.
Hetta upp litet av matfettet i en stekpanna och bryn fisken väl på bägge sidor. Minska värmen och låt fisken sakta eftersteka - ca 8 minuter för hälleflundra, ca 5 minuter för torsk eller kolja. Ta upp fisken, lägg den på varmt fat och håll den varm.
Torka ur stekpannan. Fräs upp resten av matfettet och lägg i grönsakerna som får fräsa en stund, de kan få lätt färg. Minska värmen och låt dem fräsa ytterligare någon minut. Salta lätt.
Gör såsen: Blanda snabbt alla ingredienserna.
Häll grönsakerna över fisken. Servera den med såsen och med citronklyftor att pressa över. Garnera gärna med något grönt.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att steka
Enklare:
Lägg den panerade fisken på ett smort, ugnssäkert fat. Smörfräs grönsakerna en kort stund. Späd med litet vatten och salta lätt. Täck med folie. Ugnskoka fisken vid 200° ca 20 minuter eller tills fisken är genomkokt. Bjud en sås, gjord på gräddfil, till. Följ vårt recept. Färsk potatis smakar härligt till.
Annorlunda:
Rulla samman spättafiléer med en blandning av senap och smörfräst, strimlad purjolök. Lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Strö över antingen skivad zucchini eller gurka samt bladselleri. Späd med litet kaffegrädde, ca 1½ dl. Ugnskoka fisken under folie vid 200° ca 20 minuter eller tills fisken är vit, fast och genomkokt. Bjud gärna kokt ris till.
Kom ihåg:
Hälleflundra är en stor plattfisk som mest fångas utanför Grönlands kuster. Bäst är den om den inte väger mer än ca 3 kg. Den säljs både färsk och djupfryst, mest skivad. Köttet är mycket vitt och fast och det har en utsökt god smak. Hälleflundra är härlig att bara steka i smör i stekpanna. Bjud den med brynt eller skirat smör och riven eller flisad pepparrot. Gott är också att ugnskoka den, som t ex i vårt recept, eller med massor av dill och sedan servera den med smält smör och rensade, färska räkor.
Fisk är både god och nyttig mat, som vi borde äta mer av. Det fett som förekommer i feta fiskar är omättat. Fisk ger oss bra protein och mycket av både vitaminer och mineralämnen. Mager fisk ger få kalorier.
Tips och idéer:
Lättast panerar du fisk om du blandar mjöl eller ströbröd med ev kryddor och häller ut blandningen på ett stort smörpapper. Lägg på fisken och lyft och skaka papperet, så att mjölet fastnar väl runt om. Då slipper du kladdiga fingrar. Om du först har doppat fisken i uppvispat ägg eller mjölk är det verkligen bekvämast att göra som vi föreslår.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar