DAGENS RECEPT 13-05-17
MAKARONIPUDDING MED MORÖTTER
Makaronipudding är bra och billig vardagsmat, något att tänka på i dyrtider. Den här makaronipuddingen har vi smaksatt med rivna morötter, ost och finhackad persilja.
4 portioner
200 g makaroner
1½ l vatten
2 tsk salt
2 dl rårivna morötter
1 dl riven, stark ost
1 dl finhackad persilja
6 dl mjölk
3 ägg
2 tsk salt
½ tsk vit- eller svartpeppar
finhackad persilja
riven ost
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Grädda
2 formar.
Koka upp vatten och salt. Lägg i makaronerna och koka dem mjuka. Beräkna koktiden till ca 12 minuter eller följ anvisningen på förpackningen. Låt makaronerna rinna av. Lägg hälften i en smord, ugnssäker form och lägg på morötter, ost och persilja. Lägg resten av makaronerna ovanpå.
Vispa samman mjölk, ägg, salt och peppar. Häll äggstanningen över makaronerna och se till att den täcker. Grädda puddingen i ugn vid 175° ca 35 minuter. Strö då på persilja och riven ost och grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och puddingen fått lätt färg.
Servera direkt med t ex tomatsallad eller blandad grönsallad. Ev kan du bjuda litet smält smör till.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att grädda
Annorlunda:
Använd rivet rotselleri i stället för morötter till den här puddingen. Smaksätt gärna med litet timjan. I övrigt som i vårt recept. Du kan använda spaghetti eller nudlar till denna pudding.
Eller blanda ned 150 g brynt köttfärs och 1 - 2 gula, hackade, smörfrästa lökar i makaronipuddingen. Övriga ingredienser som i vårt recept. Häll blandningen i en smord form och strö riven ost på ytan. Grädda som i vårt recept. Lägg gärna 4 - 6 skivor bacon på ytan de sista 15 minuterna. De ger fin smak åt puddingen och blir spröda och frasiga.
Kom ihåg:
Lägg alltid ned makaroner i rikligt med kokande, saltat vatten. Koka dem häftigt och utan lock. Rör om med trägaffel, så att makaronerna inte klibbar samman.
Du kan lägga en liten klick smör eller litet olja i kokvattnet, då klibbar inte makaronerna fast.
Tips och idéer:
Du kan koka en stor sats makaroner på en gång i vatten. Häll av vattnet och spola av med kallt vatten. Låt makaronerna rinna av väl. Häll upp dem i en skål och täck med lock. Förvara dem i kylskåp, de håller sig flera dagar. Bra att ha till hands för olika rätter - puddingar, sallader, lådor och gratänger.
Frys in:
Gör en stor sats makaronipudding på en gång. Grädda i frysformar av aluminiumfolie. Låt dessa kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
MAKARONIPUDDING MED MORÖTTER
Makaronipudding är bra och billig vardagsmat, något att tänka på i dyrtider. Den här makaronipuddingen har vi smaksatt med rivna morötter, ost och finhackad persilja.
4 portioner
200 g makaroner
1½ l vatten
2 tsk salt
2 dl rårivna morötter
1 dl riven, stark ost
1 dl finhackad persilja
6 dl mjölk
3 ägg
2 tsk salt
½ tsk vit- eller svartpeppar
finhackad persilja
riven ost
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Grädda
2 formar.
Koka upp vatten och salt. Lägg i makaronerna och koka dem mjuka. Beräkna koktiden till ca 12 minuter eller följ anvisningen på förpackningen. Låt makaronerna rinna av. Lägg hälften i en smord, ugnssäker form och lägg på morötter, ost och persilja. Lägg resten av makaronerna ovanpå.
Vispa samman mjölk, ägg, salt och peppar. Häll äggstanningen över makaronerna och se till att den täcker. Grädda puddingen i ugn vid 175° ca 35 minuter. Strö då på persilja och riven ost och grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och puddingen fått lätt färg.
Servera direkt med t ex tomatsallad eller blandad grönsallad. Ev kan du bjuda litet smält smör till.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att grädda
Annorlunda:
Använd rivet rotselleri i stället för morötter till den här puddingen. Smaksätt gärna med litet timjan. I övrigt som i vårt recept. Du kan använda spaghetti eller nudlar till denna pudding.
Eller blanda ned 150 g brynt köttfärs och 1 - 2 gula, hackade, smörfrästa lökar i makaronipuddingen. Övriga ingredienser som i vårt recept. Häll blandningen i en smord form och strö riven ost på ytan. Grädda som i vårt recept. Lägg gärna 4 - 6 skivor bacon på ytan de sista 15 minuterna. De ger fin smak åt puddingen och blir spröda och frasiga.
Kom ihåg:
Lägg alltid ned makaroner i rikligt med kokande, saltat vatten. Koka dem häftigt och utan lock. Rör om med trägaffel, så att makaronerna inte klibbar samman.
Du kan lägga en liten klick smör eller litet olja i kokvattnet, då klibbar inte makaronerna fast.
Tips och idéer:
Du kan koka en stor sats makaroner på en gång i vatten. Häll av vattnet och spola av med kallt vatten. Låt makaronerna rinna av väl. Häll upp dem i en skål och täck med lock. Förvara dem i kylskåp, de håller sig flera dagar. Bra att ha till hands för olika rätter - puddingar, sallader, lådor och gratänger.
Frys in:
Gör en stor sats makaronipudding på en gång. Grädda i frysformar av aluminiumfolie. Låt dessa kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar