fredag 11 februari 2011

Risgrynsdessert med hallonspegel

Den här desserten har jag haft ögonen på ända sedan jag köpte detta nummer av Allt om Mat (nr 18 1971) när jag gick i åttonde klass och vi hade loppis i skolan för att kunna åka till Norge. Jag minns fortfarande hur jag med något vilt i blicken plockade ned alla nummer jag inte redan hade - för en krona styck!!! - i en stor bärkasse. Det var tur att jag bodde nära skolan för jag kunde nästan inte få hem kassen, och i hissen gick bärhandtagen av ...

RISGRYNSDESSERT MED HALLONSPEGEL

6 - 8 personer

2 pkt djupfrysta hallon
1/2 dl hallonsaft
1 dl vatten
5 blad gelatin
1 dl runda risgryn
9 dl mjölk
1 msk socker
1 krm vaniljsocker
2 1/2 dl vispgrädde


Tina det ena paketet hallon. Blanda hallonsaften med vattnet i en kastrull och lägg i 2 av gelatinbladen. Värm upp blandningen under omrörning tills gelatinet smält. Ta av kastrullen och låt svalna. Lägg i de väl upptinade hallonen med sin saft. Häll blandningen i en skål med flat botten. Ställ in den i frys eller kyl att stelna.

Koka risgrynen sakta i mjölken så länge att grynen är nästan helt upplösta. Det tar minst en timme och man får röra om då och då. Låt gröten kallna och smaksätt den med socker och vanilj. Lös upp de 3 återstående gelatinbladen i litet hett vatten och rör ned i gröten. Vispa grädden hårt och blanda i.

Häll grötblandningen över det stelnade hallongeléet och ställ in det hela i kylskåpet ca 1 dygn.

Doppa skålen i hett vatten ett ögonblick innan puddingen stjälps upp. Lägg det andra paketet hallon, nätt och jämnt tinade, runt puddingen före serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar