DAGENS RECEPT 15-01-13
SELLERIGRYTA MED NÖTKÖTT
En mustig och väldoftande gryta mitt i vinterkölden är just vad som behövs för att man ska trivas. I stället för bladselleri kan du använda rotselleri. Tillsätt gärna litet soya, det ger både färg och smak.
4 portioner
1 kg nötkött med ben (fransyska,
märgpipa eller bringa)
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk äkta soya
5 dl vatten
4 - 6 små gula lökar
8 potatisar
2 - 3 morötter
4 stjälkar bladselleri
1 tsk basilika
1 msk hackad persilja
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser,
men ta bara 8 dl vatten.
Skär köttet i portionsbitar och bryn dem i matfett i en stekpanna eller järngryta. Krydda med salt, peppar och soya. Tillsätt vattnet och låt det hela koka upp. Häll sedan över köttet med skyn i en gryta. Om du använt en järngryta att bryna i, så häller du bara vattnet över köttet och lägger på locket. Låt köttet sakta eftersteka under lock ca 1½ timme. Tiden beror på hur mört köttet är.
Skala under tiden löken, potatisen och morötterna. Skär lök och potatis i klyftor och morötterna i bitar. Skölj och strimla bladsellerit. Blanda ned löken och alla grönsakerna i grytan. Smaksätt med basilika. Låt grytan sakta eftersteka på svag värme ytterligare ca 25 minuter eller tills kött och grönsaker är lagom mjuka. Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Strö över persilja och servera genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 2 timmar att eftersteka
Billigare:
Använd bara 3/4 kg kött. Köp gärna grytbitar (det gör aldrig jag) och om möjligt till extrapris. Öka mängden potatis och morötter. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Använd finare kött, t ex innanlår eller entrecôte. Om köttet är benfritt behöver du ca 500 g. Efterstekningstiden blir kortare. Tillsätt 1 röd och 1 grön paprika i strimlor. Det ger både färg och smak åt rätten. Duka gärna fram en skål med crème fraîche när du serverar grytan. Det passar utmärkt till och var och en kan ta för sig så mycket som önskas.
Annorlunda:
Använd ½ kålrot i små tärningar och minska något på selleri- och lökmängden.
Kom ihåg:
Du kan laga denna rätt utan att bryna köttet först. Lägg det då direkt i en gryta, häll på vatten och kryddor och låt köttet sjuda på svag värme under lock ca 1½ timme. Tillsätt då grönsakerna som i vårt recept. Låt det hela sjuda ytterligare ca 25 minuter.
Tips och idéer:
Bladselleri/blekselleri kan du använda både rå och tillagad. Den har mild och fin smak. Rotselleri kan du också använda både rå och tillagad. Rårivet rotselleri blandat i en majonnäs- eller gräslökssås är mycket gott till stekt kött.
Frys in:
Gör en större mängd på samma gång och frys in, men uteslut potatisen. Förpacka rätten väl i aluminiumformar eller plastboxar med lock. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
SELLERIGRYTA MED NÖTKÖTT
En mustig och väldoftande gryta mitt i vinterkölden är just vad som behövs för att man ska trivas. I stället för bladselleri kan du använda rotselleri. Tillsätt gärna litet soya, det ger både färg och smak.
4 portioner
1 kg nötkött med ben (fransyska,
märgpipa eller bringa)
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk äkta soya
5 dl vatten
4 - 6 små gula lökar
8 potatisar
2 - 3 morötter
4 stjälkar bladselleri
1 tsk basilika
1 msk hackad persilja
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser,
men ta bara 8 dl vatten.
Skär köttet i portionsbitar och bryn dem i matfett i en stekpanna eller järngryta. Krydda med salt, peppar och soya. Tillsätt vattnet och låt det hela koka upp. Häll sedan över köttet med skyn i en gryta. Om du använt en järngryta att bryna i, så häller du bara vattnet över köttet och lägger på locket. Låt köttet sakta eftersteka under lock ca 1½ timme. Tiden beror på hur mört köttet är.
Skala under tiden löken, potatisen och morötterna. Skär lök och potatis i klyftor och morötterna i bitar. Skölj och strimla bladsellerit. Blanda ned löken och alla grönsakerna i grytan. Smaksätt med basilika. Låt grytan sakta eftersteka på svag värme ytterligare ca 25 minuter eller tills kött och grönsaker är lagom mjuka. Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Strö över persilja och servera genast.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 2 timmar att eftersteka
Billigare:
Använd bara 3/4 kg kött. Köp gärna grytbitar (det gör aldrig jag) och om möjligt till extrapris. Öka mängden potatis och morötter. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Använd finare kött, t ex innanlår eller entrecôte. Om köttet är benfritt behöver du ca 500 g. Efterstekningstiden blir kortare. Tillsätt 1 röd och 1 grön paprika i strimlor. Det ger både färg och smak åt rätten. Duka gärna fram en skål med crème fraîche när du serverar grytan. Det passar utmärkt till och var och en kan ta för sig så mycket som önskas.
Annorlunda:
Använd ½ kålrot i små tärningar och minska något på selleri- och lökmängden.
Kom ihåg:
Du kan laga denna rätt utan att bryna köttet först. Lägg det då direkt i en gryta, häll på vatten och kryddor och låt köttet sjuda på svag värme under lock ca 1½ timme. Tillsätt då grönsakerna som i vårt recept. Låt det hela sjuda ytterligare ca 25 minuter.
Tips och idéer:
Bladselleri/blekselleri kan du använda både rå och tillagad. Den har mild och fin smak. Rotselleri kan du också använda både rå och tillagad. Rårivet rotselleri blandat i en majonnäs- eller gräslökssås är mycket gott till stekt kött.
Frys in:
Gör en större mängd på samma gång och frys in, men uteslut potatisen. Förpacka rätten väl i aluminiumformar eller plastboxar med lock. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar