torsdag 6 februari 2014

Dagens recept: Lätt broccolipudding

DAGENS RECEPT 14-02-06

LÄTT BROCCOLIPUDDING

Lätt och porös i konsistensen - nästan som en sufflé - blir den här lättlagade broccolipuddingen. God i smak också och en billig och bra ensamrätt till lunch eller lätt middag.

4 portioner

2 pkt djupfryst broccoli à 250 g
vatten
2 tsk salt/liter vatten

4 ägg
1 tsk salt
2 krm paprikapulver
ev riven muskot
4 dl kaffegrädde
eller 2 dl grädde och
2 dl mjölk blandat

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Grädda
2 formar.


Förväll broccolin i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Ta upp den och låt den rinna av. Lägg broccolin i en smord, ugnssäker form.

Dela på äggen, gulor och vitor var för sig. Vispa samman äggulorna med salt, paprika, ev riven muskot och grädden eller gräddmjölken. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ned dem i äggulesmeten med ett par gafflar eller en slickepott. Häll försiktigt denna smet över broccolin.

Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills puddingen pöst upp, fått fin färg och verkar lätt och genomgräddad. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna av gräddningstiden.

Gott att servera med rört smör, en sallad eller tomater och ev bräckt skinka eller bacon.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda


Festligare:
Lägg 300 g rensade färska räkor eller motsvarande mängd djupfrysta, lätt tinade räkor över broccolin i formen. Häll över äggsmeten. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Täck broccolin med 2 dl riven stark ost och en doft cayennepeppar. Gör äggsmeten som i vårt recept, häll över och grädda.

Snabbare:
Vispa upp de hela äggen med grädden eller gräddmjölken. Krydda. Häll smeten över broccolin och grädda som i vårt recept.

Kom ihåg:
Använd en ganska hög form med raka kanter till denna rätt. Då pöser den upp och blir lätt och porös.

Du kan lägga ett lager tunt skivade tomater över broccolin innan du häller över äggsmeten. Salta lätt på tomaterna och minska mängden salt i äggsmeten till ½ tsk.

Broccoli är rik på både mineralämnen, bl a kalcium och järn, och vitaminer, bl a C-, B- och A-vitamin. Den är ganska snabbkokt och är en utmärkt grönsak att variera maten med.

Tips och idéer:
Du kan servera kokt broccoli enbart med hårdkokt hackat ägg och litet smält smör, om du vill. Det är en fin grönrätt.

Kall broccoli kan du använda i en sallad med en vanlig vinägrettsås eller med en senapssås gjord på gräddfil eller crème fraîche.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar