torsdag 10 oktober 2013

Dagens recept: Sellerifärs

DAGENS RECEPT 13-10-10

SELLERIFÄRS

Detta är en härlig färs som passar lika bra till bjudmat som till vardagsmat. Den kan ätas varm eller lagas i förväg och serveras kall i tunna skivor, gärna med svampsås.

4 - 6 portioner

400 g blandfärs
1½ tsk salt
2 krm kryddpeppar
2 dl kaffegrädde
3 dl kokt, kallt ris
2 ägg
3 stjälkar bladselleri eller
1½ dl rivet rotselleri
2 tsk potatismjöl

Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Börja med att lägga köttfärsen i en skål och tillsätta salt och kryddpeppar. Rör ned grädden och det kokta, kalla riset. Arbeta färsen. Tillsätt äggen, ett i sänder. Skölj och strimla bladsellerit (råriv rotsellerit). Rör ned selleri och potatismjöl.

Bred ut färsen i en smord, ugnssäker form, t ex en avlång brödform. Stek färsen i ugn vid 175° ca 50 minuter eller tills färsen har fått fin färg och verkar genomstekt. Stick med en gaffel - köttsaften som sipprar ut ska vara klar och genomskinlig.

Låt färsen stå en stund i formen. Stjälp sedan upp den på skärbräde och skär i jämna skivor.

Gott att servera med kokt potatis, kokt broccoli, råkostsallad eller grönsallad och gärna grillade tomater.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att ugnssteka


Snabbare:
Bred ut den färdigblandade färsen i en smord stekpanna. Klicka på litet matfett. Stek ovanpå spisen på ganska svag värme ca 15 minuter. Lägg på lock och stek ytterligare ca 15 minuter eller tills färsen verkar genomstekt. Pensla då ytan med litet soya blandad med smält smör för bättre färg. Skär färsen i klyftor eller skivor.

Enklare:
Uteslut sellerit. Smaksätt färsen med sellerisalt och 3 msk grovhackad persilja i stället.

Festligare:
Förväll tunna skivor av rotselleri i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av. Lägg skivorna på smort, ugnssäkert fat. Forma färsen till biffar och lägg dem på selleriskivorna. Grädda i ugn vid 175 - 200° ca 35 minuter eller tills färsen fått färg och verkar genomstekt. Pensla med litet smält matfett blandat med litet soya de sista 10 minuterna av stektiden.

Kom ihåg:
Till 3 dl kokt ris måste du koka 1½ dl risgryn i 3 dl vatten och 2 krm salt. Koka enligt anvisningen på förpackningen, ca 20 minuter. Låt riset kallna.

Är bladsellerit mycket grovt kan du försiktigt skala av de yttre grova trådarna (på samma sätt som du skalar rabarber). Strimla det sedan fint med en vass kniv.

Rårivet rotselleri vill gärna mörkna. Stänk över litet pressad citronsaft.

Du kan blanda andra grönsaker i färsen, t ex rikligt med finstrimlad purjolök eller rårivna morötter blandade med rårivna palsternackor, eller mycket fint strimlad kinakål.

Tips och idéer:
Du kan späda färsen med mjölk, vatten eller kallt grönsaksspad. Vichyvatten gör färsen lätt och porös.

Kom ihåg att köttfärs är en ömtålig färskvara och att den därför måste tillagas så snart som möjligt.

Du kan göra färsen på fläskfärs, men späd den då med vatten i stället för med grädde.

Du kan smaksätta färsen med tomatpuré. Ca 1 msk är lagom till denna sats.

Frys in:
Den här färsen går bra att frysa. Låt den kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar