torsdag 19 september 2013

Dagens recept: Tomat- och potatissoppa

DAGENS RECEPT 13-09-19

TOMAT- OCH POTATISSOPPA

Här är en god, billig och lättlagad soppa på tomater och potatis, två ingredienser som ingen behöver sakna i hushållet. Den kryddas med färska kryddörter efter tillgång och serveras rykande varm med bara ett gott bröd att bryta bitar av.

4 portioner

8 potatisar, ca 500 g
4 tomater, ca 400 g
2 gula lökar, ca 200 g
2 msk smör eller margarin
1 1/4 l buljong

2 krm timjan
2 dl tomatjuice
eller 2 msk ren tomatpuré
2 dl gräddfil eller crème fraiche
2 msk finhackad persilja
eller andra färska kryddörter

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 2 1/4 l buljong.


Skala och skiva potatisen. Skölj tomaterna och dela dem i bitar. Skala och hacka löken. Fräs potatis, lök och tomater i matfett i en tjockbottnad gryta. Tillsätt buljongen. Låt allt koka upp och sedan sjuda på svag värme ca 20 minuter.

Vispa sönder alla grönsakerna till en inte för grov massa. Har du köksmaskin kan du snabbt köra grönsakerna i mixern. Tillsätt timjan, tomatjuice eller puré och låt allt koka upp. Rör försiktigt ned gräddfil eller crème fraîche. Strö över persilja eller annat kryddgrönt och servera genast, gärna med hårda smörgåsar med ost och gurka.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att tillaga


Snabbare:
Blanda buljong och tomatjuice, ungefär lika mycket av varje, så det blir 1 1/4 liter. Koka upp. Smaksätt med löksalt. Tillsätt potatismospulver, så mycket att det ger soppan en simmig konsistens. Smaksätt med timjan eller annan färsk kryddört. Tillsätt gräddfil eller crème fraîche och servera genast.

Annorlunda:
Använd samma ingredienser som i vårt recept. Koka upp buljongen med tomaterna, skurna i små bitar. Råriv de skalade potatisarna direkt ned i soppan och tillsätt den hackade löken. Låt koka minst 5 minuter eller tills soppan är simmig och potatisen verkar mjuk. Smaksätt med kryddor och rör till sist ned gräddfil eller crème fraîche.

Denna soppa blir inte så slät i konsistensen som vår, men ändå mycket god.

Kom ihåg:
Om du använder gräddfil eller crème fraîche i varma rätter, t ex soppor, såser, stuvningar eller grytor, får de aldrig koka med rätten. Då skär de sig och du får en grynig konsistens på rätten. Detta är särskilt viktigt att komma ihåg om du har tomat och/eller buljong bland ingredienserna.

OBS! Denna text har jag med mest som ett tidsdokument - idag får åtminstone crème fraîche gärna koka med, eftersom den numera är kokbar, men 1984 fanns det inte kokbar crème fraîche. (Bellas anmärkning!)

Basilika, salvia eller mejram är andra kryddor som du gärna kan använda i vårt recept. Citronmeliss ger också en frisk, fin brytning.

Tips och idéer:
Du kan använda burkkonserverade tomater till soppan i stället för färska. Uteslut då tomatjuice och tomatpuré.

Några persiljestjälkar kan få koka med potatis och tomat till soppan. Du kan också använda purjolök i soppan i stället för gul lök och smaksätta med rikligt med klippt gräslök.

Frys in:
Du kan mycket väl frysa in soppan, men du bör då inte tillsätta vare sig gräddfil eller crème fraîche från början. Först när du tinar och värmer soppan ska dessa ingredienser tillsättas. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar