DAGENS RECEPT 13-06-26
FYLLDA FISKFILÉER I FORM
Fiskfiléer är bekväm mat, som går lätt att variera. Numera kan du köpa de flesta fiskar filéade i din butik Kolja, torsk, spätta eller gös passar bra till den här rätten, som kan göras både enklare och finare.
4 portioner
600 - 700 g fiskfiléer, 8 st
1 tsk salt
1 msk smör eller margarin
Fyllning:
1 burk krabba (ca 200 g)
eller 200 g rensade, färska räkor
ca 100 g Keso
4 msk stark riven ost
1 ägg
2 msk finhackad gul lök
eller 2 msk hackad dill
1 krm salt
1 krm vitpeppar
ev 1 krossad vitlöksklyfta
1 msk potatismjöl
Skölj och putsa fiskfiléerna. Dela dem om de är stora, du ska ha 8 jämnstora bitar. Gnid in dem med salt.
Gör fyllningen: Dela krabban. Klipp räkorna mitt itu på längden eller rensa musslorna. Spara spadet från krabba eller musslor. Blanda samman Keso, ägg, ost, lök eller dill och kryddor. Tillsätt potatismjölet. Blanda i krabba, räkor eller musslor.
Lägg fyra fiskfiléer i smorda formar och lägg fyllningen som en hög på varje. Skär ett snitt, ca 5 cm långt, i varje resterande fiskfilé. Lägg dessa över. Kläm till dem mot kanterna på de undre filéerna. Pensla ev kanterna med äggvita. Fyllningen ska komma upp i mitten. Klicka över matfett.
Koka fiskfiléerna i ugn vid 200° ca 20 minuter eller tills de är vita och fasta och verkar genomkokta. Fyllningen pöser upp något.
Servera genast med smält smör, ev blandat med krabb- eller musselspad, kokt pressad potatis eller ris och en sallad eller någon kokt grönsak.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att ugnskoka
Enklare:
Lägg hälften av fiskfiléerna i en smord, ugnssäker form. Lägg fyllningen jämnt över dem. Lägg på resten av fisken. Klicka på litet matfett och grädda i ugn vid 175° ca 25 minuter eller tills fisken är vit, fast och genomkokt.
Billigare:
Fyll fiskfiléerna enbart med Keso smaksatt med salt, lök, vitlök och gärna hackad persilja. Tillsätt 1 eller 2 ägg till fyllningen. Koka i ugn enligt vårt recept. Det är viktigt att du smaksätter fyllningen väl, om du inte använder några skaldjur.
Du kan smaksätta med citron i stället för med vitlök och bjuda ett citronsmör till fisken, när den är färdig.
Kom ihåg:
Koktiden på fisk varierar med tjocklek och sort på fisken. Gös tar längre tid att koka än torsk, t ex. Du får därför passa fisken i ugnen och räkna med 5 - 10 minuters varierande koktid. Om du vill ha fisken något mörkare kan du sätta på grillelementet i ugnen, om du har något, och grilla = färgsätta fisken 5 - 8 minuter mot slutet av kokningen. Minska då koktiden motsvarande.
Tips och idéer:
Om du använder djupfryst fisk måste du låta filéerna tina så mycket att de går att sära. Om de är för hårda kan du inte dela dem och rätten ser inte så trevlig ut.
Du kan, om du vill, fylla fiskfiléerna med smältost smaksatt med antingen gräslök eller vitlök och litet ost. Fyllningen blir då krämigare men sjunker ihop något under ugnskokningen.
Frys in:
Rätten går fint att frysa. Förbered och gör den i ordning. Frys den okokt eller helt färdiggräddad. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
FYLLDA FISKFILÉER I FORM
Fiskfiléer är bekväm mat, som går lätt att variera. Numera kan du köpa de flesta fiskar filéade i din butik Kolja, torsk, spätta eller gös passar bra till den här rätten, som kan göras både enklare och finare.
4 portioner
600 - 700 g fiskfiléer, 8 st
1 tsk salt
1 msk smör eller margarin
Fyllning:
1 burk krabba (ca 200 g)
eller 200 g rensade, färska räkor
ca 100 g Keso
4 msk stark riven ost
1 ägg
2 msk finhackad gul lök
eller 2 msk hackad dill
1 krm salt
1 krm vitpeppar
ev 1 krossad vitlöksklyfta
1 msk potatismjöl
Skölj och putsa fiskfiléerna. Dela dem om de är stora, du ska ha 8 jämnstora bitar. Gnid in dem med salt.
Gör fyllningen: Dela krabban. Klipp räkorna mitt itu på längden eller rensa musslorna. Spara spadet från krabba eller musslor. Blanda samman Keso, ägg, ost, lök eller dill och kryddor. Tillsätt potatismjölet. Blanda i krabba, räkor eller musslor.
Lägg fyra fiskfiléer i smorda formar och lägg fyllningen som en hög på varje. Skär ett snitt, ca 5 cm långt, i varje resterande fiskfilé. Lägg dessa över. Kläm till dem mot kanterna på de undre filéerna. Pensla ev kanterna med äggvita. Fyllningen ska komma upp i mitten. Klicka över matfett.
Koka fiskfiléerna i ugn vid 200° ca 20 minuter eller tills de är vita och fasta och verkar genomkokta. Fyllningen pöser upp något.
Servera genast med smält smör, ev blandat med krabb- eller musselspad, kokt pressad potatis eller ris och en sallad eller någon kokt grönsak.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att ugnskoka
Enklare:
Lägg hälften av fiskfiléerna i en smord, ugnssäker form. Lägg fyllningen jämnt över dem. Lägg på resten av fisken. Klicka på litet matfett och grädda i ugn vid 175° ca 25 minuter eller tills fisken är vit, fast och genomkokt.
Billigare:
Fyll fiskfiléerna enbart med Keso smaksatt med salt, lök, vitlök och gärna hackad persilja. Tillsätt 1 eller 2 ägg till fyllningen. Koka i ugn enligt vårt recept. Det är viktigt att du smaksätter fyllningen väl, om du inte använder några skaldjur.
Du kan smaksätta med citron i stället för med vitlök och bjuda ett citronsmör till fisken, när den är färdig.
Kom ihåg:
Koktiden på fisk varierar med tjocklek och sort på fisken. Gös tar längre tid att koka än torsk, t ex. Du får därför passa fisken i ugnen och räkna med 5 - 10 minuters varierande koktid. Om du vill ha fisken något mörkare kan du sätta på grillelementet i ugnen, om du har något, och grilla = färgsätta fisken 5 - 8 minuter mot slutet av kokningen. Minska då koktiden motsvarande.
Tips och idéer:
Om du använder djupfryst fisk måste du låta filéerna tina så mycket att de går att sära. Om de är för hårda kan du inte dela dem och rätten ser inte så trevlig ut.
Du kan, om du vill, fylla fiskfiléerna med smältost smaksatt med antingen gräslök eller vitlök och litet ost. Fyllningen blir då krämigare men sjunker ihop något under ugnskokningen.
Frys in:
Rätten går fint att frysa. Förbered och gör den i ordning. Frys den okokt eller helt färdiggräddad. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar