KÖRSBÄRSCHEESECAKE MED MANDEL
Körsbär, mandel och kardemumma är härliga smaker tillsammans.
8 bitar
Botten:
125 g smör
250 g digestivekex
50 g mandelspån, rostade
1 tsk nystötta kardemummakärnor
Fyllning:
4 gelatinblad
500 g Kesella
2 dl körsbärsmarmelad
2 dl vispgrädde
Topping:
1 gelatinblad
3/4 dl koncentrerad körsbärssaft
1/4 dl vatten
3/4 dl körsbärsmarmelad
Botten:
Smält smöret och låt det svalna. Smula kex och mandelspån, gärna i matberedaren. Blanda i smör och kardemumma. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Låt formen stå i kylen 1 timme.
Fyllning:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Blanda Kesella och marmelad. Värm litet av blandningen i en liten kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smält. Låt svalna. Rör ned gelatinblandningen i Kesellasmeten. Vispa grädden och vänd ned. Häll fyllningen över bottnen. Täck formen med plastfolie och låt stelna i kylen ca 2 timmar.
Topping:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm saft och vatten i en kastrull. Rör i gelatinet och rör tills det smält. Låt svalna i kylen till en konsistens som går att skeda över kakan.
Bred ett tunt lager marmelad över kakan och skeda försiktigt geléet över. Låt cheesecaken stelna i kylen minst 2 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar