måndag 27 oktober 2014

Dagens recept: Ugnsstekt regnbåge i gräddsås

DAGENS RECEPT 14-10-27


UGNSSTEKT REGNBÅGE I GRÄDDSÅS

Pröva denna verkligt  fina fiskrätt, som är len och mild i smaken. Välj regnbåge eller om du vill lyxa litet så väljer du lax.

4 portioner

Ca 800 g filéer av regnbåge
1 msk citronsaft
2 tsk salt
citronpeppar
svartpeppar
2 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde

Garnering:
dill
citron


Skölj fiskfiléerna och låt dem rinna av. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en smord, ugnssäker form. Droppa över citronsaft och strö över salt, citronpeppar och svartpeppar.

Blanda samman crème fraîche och vispgrädde och häll blandningen över fisken i formen. Stek fisken i ugn, 175 grader, 30 - 40 minuter beroende på filéernas tjocklek. Garnera den färdiga rätten med fräscha dillkvistar och citron i skivor eller klyftor.

Gott att servera med små kokta potatisar eller potatismos och en blandad sallad.


Ca 10 minuter att förbereda
30 - 40 minuter i ugnen


Variation:
Laga rätten av någon annan fisksort, t ex torsk, gädda eller gös. Även sik lämpar sig till den här rätten. I övrigt enligt receptet.

Festligare:
Förbered fisken, lägg den i en smord, ugnssäker form och krydda enligt receptet. Häll sedan över en blandning av 1½ dl crème fraîche, ½ dl torrt vitt vin och 1 dl vispgrädde. I övrigt som i receptet.

Strax innan rätten är färdig kan du strö över ca 50 g flagad mandel. Extra festligt blir det om du garnerar rätten med några räkor och litet hel sparris.

Kom ihåg:
För att få ca 800 g färdig filé av regnbåge behöver du 2 fiskar à ca 1 kg.

Om du själv rensar fisken, så ta vara på skrov, ben och skinn och koka en god buljong på detta. Koka i saltat vatten med några hela vitpepparkorn, en bit morot, en bit lök och en bit palsternacka eller selleri. Låt spadet koka 15 - 30 minuter. Sila upp spadet och använd som stomme i en fisksoppa eller en sås som du serverar till fisk.

Tips och idéer:
När du använder olika mjölkprodukter i matlagningen kan det vara värt att tänka på att fetthalten varierar ganska mycket mellan t ex kaffegrädde och vispgrädde och mellan gräddfil och crème fraîche. I många fall kan man använda litet magrare produkter utan att resultatet på den färdiga rätten blir sämre.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar