tisdag 28 oktober 2014

Dagens recept: Färsbiffar med morötter

DAGENS RECEPT 14-10-28


FÄRSBIFFAR MED MORÖTTER

Riven morot i köttfärsen smakar härligt och biffarna blir extra hälsosamma och saftiga. Servera gärna med ett gott hemlagat potatismos. Blanda gärna riven morot även i potatismoset, det är mycket gott!

4 portioner

400 g blandfärs
1 dl skorpmjöl
2 dl mjölk
1 stor riven morot
½ finhackad purjolök
1 ägg
salt, svartpeppar
1 knippa persilja
senap

smör och olja till stekning

Garnering:
riven morot och finhackad persilja


Lägg köttfärsen i en skål. Lägg skorpmjölet att svälla i mjölk en stund. Tillsätt sedan blandningen till färsen. Skrapa och riv moroten fint. Tillsätt det rivna till färsen samt finhackad purjo. Blanda ned ägg, kryddor, finhackad persilja och senap. Arbeta samman färsen.

Forma 4 stora eller 8 mindre bullar av färsen och platta ut dem till biffar. Stek dem på båda sidor i en stekpanna med smör och olja blandat. Stek biffarna läckert bruna på svag värme. Lägg upp biffarna på varmt serveringsfat och garnera med riven morot och hackad persilja.

Gott att servera med potatismos med riven morot i eller med kokt potatis och gröna bönor.


Ca 40 minuter att tillaga


Annorlunda:
Om du serverar biffarna med potatismos behövs ingen sås. Serveras de med kokt potatis kan det smaka bra med en brun sås som du rundar av med litet grädde och smaksätter med paprikapulver eller riven pepparrot.

Festligare:
Använd färs som du blandar av hälften blandfärs och hälften älg- eller renfärs. Stek biffar enligt receptet och garnera med stekt lök eller smörstekt svamp. I övrigt som i receptet.

Kom ihåg:
Köttfärsbiffarna blir saftiga och goda om du använder vanlig blandfärs. Använder du ren nötfärs blir förstås smaken väldigt fin, men biffarna blir ganska torra.

Av purjolöken kan du också använda det gröna om det ser fräscht ut.

När du köper morötter i butiken så välj gärna otvättade. De håller sig betydligt bättre än de som är tvättade. Även smakmässigt är de bättre.

Tips och idéer:
Om du vill frysa in färdigt formade råa biffar så går det bra. Lägg biffarna på ett skärbräde och ställ in hela brädet i frysen tills biffarna stelnat. Förpacka dem därefter i boxar med lock eller lägg biffar på en pappskiva och för sedan in hela pappskivan i en fryspåse. Frys in. Sedan kan du steka biffarna otinade när de ska serveras.

Frys in:
Biffarna går fint att frysa in sedan de svalnat helt. Förpacka i boxar med lock eller i fryspåsar. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar