lördag 19 september 2020

Gratinerad fläskfilé med portvinssås

GRATINERAD FLÄSKFILÉ MED
PORTVINSSÅS

4 portioner

Ca 600 g fläskfilé
2 msk smör
salt, svartpeppar

Gratinering:
125 g mozzarella
1 kruka basilika
25 g pinjekärnor
75 g soltorkade tomater, 
marinerade och strimlade
2 hackade vitlöksklyftor
1 krm salt
½ krm peppar

Sås:
4 dl sky + vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
3 msk Maizena ljus redning
1 tsk soya
2 msk rött portvin
svartpeppar

Tillbehör:
haricots verts


Sätt ugnen på 225°.

Putsa filén och bryn den runtom i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Ta upp filén och vira in den i folie. Häll 3 dl vatten i stekpannan och sila ned det i en kastrull. Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soya, portvin och peppar.

Skär mozzarellan i små fyrkanter. Hacka basilikabladen grovt. Blanda samman mozzarella, basilika, pinjekärnor, soltorkade tomater och vitlök till täcket. Tillsätt salt och peppar. Så här långt kan du förbereda maten.

Skär filén i cm-tjocka skivor och lägg dem litet omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred gratineringen över hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Ställ in fatet i ugnen och tillaga tills osten smält, ca 15 minuter. 

Servera med ugnsrostad potatis och haricots verts.



Foto: Karin Mönefors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar