GRATINERAD FLÄSKFILÉ MED
PORTVINSSÅS
4 portioner
Ca 600 g fläskfilé
2 msk smör
salt, svartpeppar
Gratinering:
125 g mozzarella
1 kruka basilika
25 g pinjekärnor
75 g soltorkade tomater,
marinerade och strimlade
2 hackade vitlöksklyftor
1 krm salt
½ krm peppar
Sås:
4 dl sky + vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
3 msk Maizena ljus redning
1 tsk soya
2 msk rött portvin
svartpeppar
Tillbehör:
haricots verts
Sätt ugnen på 225°.
Putsa filén och bryn den runtom i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Ta upp filén och vira in den i folie. Häll 3 dl vatten i stekpannan och sila ned det i en kastrull. Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soya, portvin och peppar.
Skär mozzarellan i små fyrkanter. Hacka basilikabladen grovt. Blanda samman mozzarella, basilika, pinjekärnor, soltorkade tomater och vitlök till täcket. Tillsätt salt och peppar. Så här långt kan du förbereda maten.
Skär filén i cm-tjocka skivor och lägg dem litet omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred gratineringen över hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Ställ in fatet i ugnen och tillaga tills osten smält, ca 15 minuter.
Servera med ugnsrostad potatis och haricots verts.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar