lördag 19 september 2020

Äppeldessert med maräng

ÄPPELDESSERT MED MARÄNG

En härlig höstdessert med smuldeg, äpplen och maräng på toppen, som blir extra festlig när den serveras i dessertglas.

4 portioner

4 äpplen
2 msk smör
2 msk honung
½ tsk kanel
1 msk pressad lime

Smuldeg:
1 dl vetemjöl
3/4 dl havregryn
½ dl muscovadosocker
2 msk socker
50 g smör
2 msk hackad pistagemandel

Maräng:
2 äggvitor
½ dl socker


Sätt ugnen på 225°.

Blanda ingredienserna till smuldegen i en skål. Sprid ut degen på en plåt med bakpapper och grädda ca 10 minuter tills smulorna är gyllenbruna. Låt svalna. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Fräs dem mjuka i smör tillsammans med honung och kanel. Tillsätt limesaften. Fördela smulorna i portionsglas eller formar. Lägg på äppelklyftorna.

Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret litet i taget under vispning och vispa till en blank maräng. Klicka eller spritsa över äpplena. Färgsätt i ugnen ett par minuter. Passa noga så att det inte bränns.



Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar