fredag 11 maj 2018

Fransk stek

FRANSK STEK

4 portioner

1 kg ytterbit av innanlår eller benfri rostbiff
några skivor späck
salt, peppar
1 klyfta vitlök
25 g smör 

Sås:
3 - 4 dl buljong och/eller rödvin
kryddbukett av 1 liten knippa persilja,
1 kvist timjan, 1 lagerblad
salt, peppar
ev redning


Gnid in köttet med salt, peppar och en klyfta vitlök. Täck köttet med späckskivorna och bind upp steken så att späcket inte glider av under stekningen (om man lyckats få tag i en stek med den egna fettkanten kvar behöver naturligtvis inte något extra späck användas, men bind ändå upp steken). Klappa in späcket med litet salt och lägg det på ett ugnsgaller med en långpanna under. Fördela några smörklickar över steken och ställ in den i 225° ugn 10 minuter. Sänk värmen till 160° och fortsätt att steka köttet ytterligare 20 - 30 minuter beroende på köttets tjocklek. Ytan ska då vara spröd och gyllenbrun. Om inte, bör värmen åter höjas de sista 5 minuterna och långpannan sättas högt upp i ugnen i stark övervärme eller under het grill. Ta ut köttet och låt det vila 10 minuter på en skärbräda innan det trancheras.

Sås:
Koka ur långpannan med buljong och/eller rödvin. Häll avkoket genom en sil ned i en gryta. Tillsätt kryddbuketten och låt såsen småkoka 5 - 10 minuter. Smaka av såsen. Ta bort kryddbuketten och servera såsen som sky eller vispa i litet redning av 1 - 2 tsk mjöl utrört i litet buljong/rödvin och låt såsen koka ihop ytterligare 5 minuter.

Servering:
Klipp bort snörena och kasta bort den del av späcket som suttit under steken. Skär upp köttet tvärs över muskeltrådarna i stora, tunna, sneda skivor. Servera såsen separat och bjud på skivad stekt potatis överströdd med hackad persilja och små helstekta lökar därtill.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar